Književnik Dragan Velikić daleko je od većine koja se divi Miloševiću: On piše: „Ono što je karakteristično za srpskog intelektualca jeste stand by aranžman sa vlašću, lignjasti pokušaj da se bude individualac, ali povezan tajnim, podzemnim hodnikom sa centrom moći… Usavršili su veštinu izražavanja praznim sintagmama, postigli univerzalno slaganje sa svakom varijantom koja će se ustoličiti kao zvanično mišljenje, a opet, negde u šašu, kriju čamac kojim će kad zatreba krenuti na drugu obalu… Većina naših intelektualaca, umetnika i akademika, nosi zakon kolektiva kao pancir svoga uma, ljudi tečnog stanja što patriotizam shvataju kao strast prema modi. Njima jednostavno svet nije dom“.

Mihal Ramač: Bilo je to 1992. (14)

Mihal Ramač (1951), novinar, književnik i prevodilac, objavio je šest zbirki pesama, knjige političkih eseja „Povest o početku kraja“, „S one strane snova“ i „6. oktobar“, preveo na rusinski i s rusinskog tridesetak knjiga. Bio je glavni i odgovorni urednik dnevnih listova Naša Borba, Vojvodina i Danas. Radi u Radio-televiziji Vojvodine. Prema tekstu koji objavljujemo kao feljton snimljena je serija „Bilo je to 1992 – Treća Jugoslavija“ u šest epizoda, koja je emitovana tokom novembra i decembra 2012. godine, najzanimljivije delove iz autorovih zapisa objavljujemo kao feljton.

 

U Srbiji su početkom juna uvedeni bonovi za benzin. Mesečno se može kupiti najviše 30 litara, za službena vozila 80 litara. Gde god ima ograničenja i bonova, ima šverca i manipulacije. Za tenkove generala Ratka Mladića uvek ima goriva u neograničenim količinama.

*

Petnaestogodišnji violinista Stefan Milenković povodom Dana dece-nevinih žrtava rata izjavljuje: „Već sam se umorio od apela i protesta upućenih odraslima, više im ne verujem kada nešto rade, a kamo li kada govore. Pitam se da li će i današnja deca postati neuspela generacija odraslih, prethodno postavši i njihove duhovne, pa i fizičke žrtve, ili će uspeti da nauče od odraslih barem šta treba da čine kada odrastu“.

Anja Mastilović, učenica prvog razreda osnovne škole, izbeglica iz Mostara, piše: „Da sam nevidljiva, ja bih otišla u Mostar. Kada bih došla u Mostar, ja bih otišla u moju kuću i uzela svoje stvari. Najviše bih volela da vidim svoje drugarice, ali one su otišle iz Mostara“.

*

Tanjug javlja da je, u skladu s Ustavom SRJ, kandidat za njenog predsednika Svetozar Marović iz Crne Gore. Međutim, Udruženje Srba iz Hrvatske zvanično je kandidovalo pisca Dobricu Ćosića. Pridružilo mu se Udruženje Srba iz BiH, zatim i mnoge mesne zajednice. Kandidaturu svesrdno podržavaju akademici Ivan Maksimović, Slavko Gavrilović, Nikša Stipćević, Smilja Avramov, Vlado Strugar… ali i veliki rodoljubi Momo Kapor, Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo, Vojislav Lubarda, Slavenko Terzić i drugi.

Skupština nepriznate države izabrana na nepriznatim izborima, 15. juna bira Dobricu Ćosića za predsednika. On obećava da će mu prvi zadatak biti uspostavljanje mira i ukidanje sankcija i najavljuje formiranje „vlade demokratskog jedinstva, sastavljene od stručnih, kompetentnih i valjanih ljudi“. Ćosić je u Skupštinu došao taksijem, vožnju je platio petnaest hiljada. Pred zgradom ga je dočekao Mihalj Kertes. Mnogi smatraju da je to loš znak. Akademik Čedomir Popov je oduševljen: „Vukašin Katić izašao je iz svoje kože prevazišavši sebe u pravom trenutku i još jednom potvrđujući najviši stepen i najveća osećanja društva i nacionalne odgovornosti“. SANU šalje svom članu čestitku u kojoj se kaže: „Uzdamo se… u tvoje ogromno životno iskustvo, u tvoju duhovnu snagu, koja će možda da probudi i uspavanu savest nacije. Neka ti je srećno hoždenije po mukama“. Izborom Ćosića, Milošević je ućutkao mnoge protivnike među takozvanom patriotskom inteligencijom, ali i u delu javnosti koji naivno veruje da pisac ima bitno drugačije stavove i da bi mogao nadmudriti prevejanog autokratu.

Vuk Drašković nema iluzija: „Ako je Ćosić svemu tome što uopšte nema legitimiteta pristao da bude neka vrsta kabanice, zbilja mi ga je žao“. S njim je saglasan i Vojislav Koštunica: „Ćosić je predsednički kandidat bez programa, a program koji je on pročitao u Skupštini nije politički program“.

*

Književnik i političar Branislav Crnčević objašnjava: „Srbi ne ubijaju iz mržnje, nego iz očaja. A ubijati iz očaja to je posao između ubice i Boga, dok je ubijati iz mržnje zapravo posao između ubice i đavola. Za srpske zločine nadležan je Bog, a za zločine onih drugih – đavo“.

Književnik Ljubomir Simović piše: „Današnja srpska politika će biti upamćena kao politika pogrešnih pretpostavki, paničnih improvizacija i iznuđenih i zakasnelih poteza. Dok društvo ostane ovakvo kakvo je, i rat će biti ovakav kakav je, i odnos sveta prema nama biće ovakav kakav je. I naš beznadežni položaj biće ovakav kakav je“.

Novinar Borbe Slavko Ćuruvija upozorava: „Nikad u svojoj istoriji Srbija nije imala do te mere konzervativnu, nesposobnu i prema svom narodu neodgovornu elitu. Glavni problem te elite je provincijalizam, primitivizam, nesposobnost na odgovori na izazove vremena“.

Nastavlja se

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari