Vukovarski Srbi će u nedeljnoj utakmici za mesto gradonačelnika Vukovara učestvovati prvi put i to sa dva kandidata. Samostalnu demokratsku srpsku stranku predstavljaće u toj trci saborski zastupnik Dragan Crnogorac, a Našu stranku i Novu srpsku stranku Slavko Mirnić.


Prema poslednjem popisu stanovništva od 27.683 stanovnika Vukovara njih 9.654 su se izjasnili kao Srbi. Prvi put izbornu listu Samostalne demokratske srpske stranke neće u Vukovaru predvoditi Vojislav Stanimirović, gradonačelnik Vukovara iz vremena postojanja Republike Srpske Krajine. Objašnjavajući za Danas ovu smenu, Crnogorac je rekao da se u stranci smatralo da nema ništa logičnije nego da on, ako je kompetentan, bude kandidat za gradonačelnika i da vodi stranačku listu.

Mada su analitičari u Hrvatskoj veliku težinu na lokalnim izborima u Vukovaru pripisivali sporovima oko uvođenja dvojezičnosti u tom gradu, pošto se na poslednjem popisu više od trećine njegovih građana izjasnilo kao Srbi, anketa koju je pred lokalne izbore među Vukovarcima za Novu TV obavio Ipsos plus pokazala je da tek svaki deveti anketirani smatra da je to jako važno pitanje, a svaki drugi da nije najvažnije pitanje. Vlada u Zagrebu odlučila je da se zakon o dvojezičnosti u Vukovaru primeni posle lokalnih izbora, dakle posle 2. juna kad se održava drugi krug.

Državna izborna komisija u Zagrebu nije mogla da spreči da se izbori održe na fonu brojnih štrajkova javnih službi i javnih preduzeća čiji se zaposleni protive smanjivanju plata i drugih prava, posebno na otpremnine, predviđenih postojećim kolektivnim ugovorima.

Najveću pažnju javnosti izaziva štrajk pilota i stjuardesa Coatia airlines, kome su najavili da će se priključiti čak i hrvatski kontrolori letenja koji imaju plate među najvećim u Hrvatskoj. Samo kontrolori, piše Jutarnji list, imaju oko 4.000 evra mesečno. Sindikati pilota i stjuardesa protive se izmenama Kolektivnog ugovora kojim se smanjuju njihova prava na otpremnine, a sa kojim su se saglasila četiri preostala sindikata hrvatske nacionalne avio-kompanije.

Zabrana protesta javnih službi

Državna izborna komisija u Hrvatskoj zabranila je održavanje protesta sindikata javnih službi najavljivanih baš za ovaj vikend s obrazloženjem da bi tokom tih protesta mogli biti pominjani kandidati na tim izborima što bi predstavljalo kršenje izborne ćutnje. Predstavnici sindikata su na to najavili da će tužiti svaki medij u kome se za vreme izborne ćutnje bude pomenula Vlada ili ime nekoga od njenih ministara, sa istim obrazloženjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari