"Srbija će biti rudarska kolonija multinacionalnih kompanija": Biljana Stojković na tribini u Zemunu 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković ocenila je večeras da će „Srbija biti rudarska kolonija multinacionalnih kompanija“ i ukazala na to „da je u Srbiji predviđeno više od 40 rudnika i da razne kompanije kopaju i rade ispitivanja svuda“ u zemlji.

Ona je, na tribini stranke Zajedno u Zemunu, rekla da na istoku Srbije ispitivanja rade kineske kompanije, na severu ruske, a na zapadu zemlje do juga zapadne kompanije, među kojima je i „Rio Tinto“.

„S obzirom da smo mi propalo društvo, kakva su propala društva Trećeg sveta, naša budućnost, kako je Vučić predviđa, je rudarska kolonija. On nas je doveo do tog stadijuma da više nemamo građansko društvo, svaki aspekt koji treba da izgradi građansko društvo on je ugasio“, istakla je Stojković.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović rekao je da građani Srbije ne žele projekat „Jadar“ i da ne žele da se kopa litijum, što su „vrlo jasno iskazali prethodnih godinu i po ili dve“.

On je istakao da je vlast, ipak, odlučila da nasilnim putem sprovede svoju volju i taj projekat.

„Stranka Zajedno i svi njeni članovi će biti uz narod gde god to bude bilo potrebno u odbrani narodne volje“, poručio je.

Pravnica Sofija Mandić ocenila je da u Srbiji nema uslova za potencijalni referendum o iskopavanju litijuma.

Ona je rekla da ukoliko građani pristanu na referendum o iskopavanju litijuma „upadaju u zamku“, zato što bi Republička izborna komisija i lokalne izborne komisije sprovodile referendum kao što su sproveli izbore.

„U Srbiji treba da kažemo da nemamo uslova ni za referendum. Čitava ta stvar mora da ostane parkirana i zakopana dok se u ovoj zemlji ne uspostave institucije, tužilaštvo, sud, Skupština, Vlada, sve institucije koje bi mogle da sprovedu potencijalni referendum i da u procedurama u kojima se odlučuje da li nešto može da se kopa ili ne kopa, da li ima štetnog uticaja na životnu sredinu, da su u stanju da u nekoj od faza kažu ovo je štetno i ovde se zaustavljamo“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari