Postavljanjem kamena temeljca u Nišu juče je počela izgradnja 237 socijalnih stanova čija je ukupna vrednost milijardu dinara. Izgradnja je deo projekta izgradnje 1.700 stanova za socijalno stanovanje u 12 gradova i opština Srbije.


Pre početka izgradnje ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić je u niškoj Gradskoj kući potpisao ugovore s predstavnicima sedam gradova i opština o regulisanju međusobnih odnosa vezanih za izgradnju tih stanova. Vrednost celokupnog projekta izgradnje socijalnih stanova u Srbiji, koji finansiraju Banka za razvoj Saveta Evrope, Vlada Srbije i lokalne samouprave iznosi 58 miliona evra, od čega je 32 miliona evra obezbeđeno kreditom te banke.

– Solidarnost i razumevanje za one kojima je potreban krov nad glavom

bio je osnovni motiv kojim smo se vodili donošenjem Zakona o socijalnom stanovanju 2009. godine. Svi ovi stanovi biće građeni veoma kvalitetno, a stambene zgrade integrisane u ostale delove gradova kako njihovi stanovnici ne bi bili izolovani- rekao je Dulić, dodajući da „očekuje da će uskoro“ početi i realizacija projekta izgradnje 10.000 stanova namenjenih izbeglicama.

Prema njegovim rečima, Srbija će zahvaljujući ovom projektu u narednim godinama „biti veliko gradilište“. Projekat izgradnje socijalnih stanova, kao i onih namenjenih izbeglicama doprineće upošljavanju domaće građevinske operative i predstavljati podršku radnicima te industrije u uslovima ekonomske krize.

Dulić je osim sa predstavnicima Niša juče potpisao ugovore i sa zvaničnicima Pančeva- za izgradnju 77 stanova, Kikinde, za 60, Zrenjanina i Kraljeva, za po 100, Smedereva, za 150 i Pirota, za 65 stanova. On je dodao da će se ovakvi stanovi graditi i u Užicu, Kruševcu, Kragujevcu, Čačku i Zaječaru.

Detalji još nedefinisani

Cena kvadrata socijalnih stanova iznosiće 499 evra, a završetak je planiran za decembar 2014. godine. Zakonom o socijalnom stanovanju definisano je koje će kategorije stanovništva moći da kupe ili uzmu u zakup stan namenjen socijalnom stanovanju. Ipak, tek će budućom Uredbom Vlade biti posebno definisani uslovi za kupovinu i zakup socijalnih stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari