Ne računajući postojeća dva javna servisa, Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, medijskom strategijom predviđa se osnivanje i šest javnih regionalnih servisa u Srbiji, uprkos protivljenju pojedinih medijskih udruženja.

U konačnom tekstu medijske strategije, u koji je naš list imao uvid, navodi se da „imajući u vidu pravo građana da na lokalnom i regionalnom nivou dobijaju blagovremene i tačne informacije, koje su specifične za to područje, kao i obavezu države da obezbedi punu informisanost građana i kontinuirano doprinosi unapređenju kvaliteta medijskih sadržaja, osnivaju se javni regionalni radiotelevizijski servisi“. U dokumentu koji će narednih dana biti poslat nadležnim ministarstvima na mišljenje, a potom Vladi na usvajanje, ističe se da obaveze i funkcije javnog RTV servisa ostvaruju „javni RTV servisi na republičkom, pokrajinskom i regionalnom nivou“, kao i da će „u Republici Srbiji biće obezbeđeni potrebni uslovi za rad i stabilni izvori finansiranja javnih RTV servisa“.

Strategijom je predviđeno i da država ne može biti vlasnik javnih glasila. Akcionim planom predviđa se da se država povuče iz vlasništva medija „najkasnije u roku od 24 meseca po utvrđivanju zakonskog osnova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari