Na dvodnevnom Američko-balkanskom samitu u Baltimoru koji je organizovala američka država Merilend, okupilo se oko 400 političara i privrednika iz balkanskih zemalja i Sjedinjenih Država kako bi razmotrili mogućnost za jačanje međusobnih privrednih veza. Na samitu koji se završio juče učestvovali su političari i privrednici iz BiH, Crne Gore, Makedonije, sa Kosova i iz Hrvatske, a Srbija je jedina zemlja regiona koja nije bila prisutna.


Kako prenosi Glas Amerike, delegaciju BiH u kojoj je bilo 45 političara i privrednika predvodio je član kolektivnog predsedništva Bakir Izetbegović, a jednako brojnu delegaciju Crne Gore predsednik Filip Vujanović. Srbija nije učestvovala jer je na samit pozvano i Kosovo koje je poslalo 30 ljudi. Vašington ne krije razočaranje odlukom Beograda.“Skup u Baltimoru nije politički, već privredni, Srbija propušta priliku“, kazao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Tomas Kantrimen koji je bio na samitu.

Kantrimen je dodao da su američki zvaničnici pokušali da utiču na Beograd da promeni odluku. „Srpska vlada tačno zna šta mislimo o tome, ali što je bitnije oni znaju šta država Merilend misli o tome. Da to nije bilo namerno politički organizovano, niti se radilo o zamci za Srbiju, nego samo o ekonomskoj prilici. U svakom slučaju biće druge ekonomske prilike i još više saradnje između SAD i Srbije u ekonomskoj sferi“, izjavio je Kantrimen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari