Srbija centar: Vlast u Beogradu planira da dozvoli izgradnju deponije u blizini naselja 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Stranka Srbija centar danas je upozorila da vlast u Beogradu planira da dozvoli izgradnju skladišta i postrojenja za preradu otpada na samo 450 metara od najbližih stambenih objekata u Zemun Polju.

„Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda objavio je javni poziv za uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu postrojenja za skladištenje i tretman tzv. neopasnog otpada na katastarskoj parceli u Zemun polju, koji je podnela kompanija Hamburger Recycling Serbia“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da kompanija Hamburger Recycling Serbia planira da, u blizini naseljenog dela Beograda, izgradi postrojenje za preradu, između ostalog, otpadnih tonera, absorbenata, filterskog materijala, sagorljivog otpada, otpadnih guma i raznih vrsta plastične, kompozitne i mešane ambalaže i drugog čvrstog otpada.

Procenjene količine otpada, koje bi se tretirale na godišnjem nivou, iznose oko 184.480 tona.

„Beograd je godinama unazad na listi najzagađenijih gradova na svetu, sa velikim brojem stanovnika koji oboljevaju od bolesti pluća i disajnih organa, pa bi jedan od najvažnijih poslova Gradske uprave i gradonačelnika Aleksandra Šapića trebalo da bude zaštita životne sredine u glavnom gradu“, navela je stranka Srbija centar.

Istaknuto je da „samo u Srbiji, kojom vladaju ljudi bliski režimu SNS i koja im služi isključivo za lično bogaćenje, moguće je da se u glavnom gradu, u naseljenoj zoni, legalno pravi deponija i postrojenje za preradu otpada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari