Srbija da prekine sa veličanjem zločinaca 1Satko Mujagic

Moje krvi je ostalo više na temeljima Republike Srpske (RS) nego Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić. Iako znamo kako je nastala RS, mi smo je prihvatili, jer mislimo da je dosta podela – kaže u razgovoru za Danas pravnik Satko Mujagić, koji je bio zatočen u prijedorskom logoru Omarska.

Naš sagovornik smatra da Srbija kao država, odnosno njeni lideri još od 19. veka vode ekspanzionističku politiku.

– Gledajući unazad poslednjih 200 godina, Načertanija iz 1844. pa na ovamo, samo jedna zemlja u regionu, dakle Srbija, non-stop pokušava da proširi svoju teritoriju. To imamo i danas. Nažalost, takva politika dovodi do prolivanja krvi i uništenja dobara onih koje Srbija napada, ali i samog srpskog naroda – objašnjava Mujagić.

Prema njegovom mišljenju, u zvaničnom Beogradu leži najveći problem što u regionu ne prestaju tenzije.

– Beograd nije napustio stare težnje da širi granice do Karlobaga, Ogulina, Karlovca i Virovitice, a danas su cilj RS i Crna Gora – ističe Danasov sagovornik. S druge strane, dodaje on, Hrvatska je u EU, a Srba nažalost više u Krajini nema. Hrvatska je dobila šta je hteo Tuđman, mada se može primetiti da neki i danas zapadnu Hercegovinu smatraju hrvatskom – ukazuje Mujagić.

Naš sagovornik navodi da je Evropska unija (EU) bivšoj Jugoslaviji 1991. nudila članstvo samo da se spreči rat.

– Međutim, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević su to odbili. O tome je govorio Ante Marković, a potvrdio Kiro Gligorov. Ja sam svojevremeno pričao sa Markovićem, koji mi je rekao da je tri puta išao u Brisel i da su „koferi s novcem za reforme bili spremni“, ali Tuđman i Milošević nisu hteli da razgovaraju, već su samo želeli da kreiraju svoja mala kraljevstva – ukazuje Mujagić.

On smatra da je upravo srpska politika dovela do toga da je Krajina prazna u Hrvatskoj, kao i da je Kosovo postalo nezavisno.

– Još 1999. sam u intervjuu za holandske medije rekao da Kosovo treba da ostane deo Srbije, ali da treba da ima autonomiju kakvu je imalo do 1989. godine. Međutim, zbog Miloševićeve politike bio sam siguran da će se Kosovo odvojiti, jer je NATO reagovao kako nije reagovao u Bosni 1992. I bio sam u pravu – priča Mujagić.

Naš sagovornik ne isključuje moguće sukobe, ali naglašava da se to još uvek može sprečiti.

– Potrebne su nam nove snage, koje vode računa o interesima drugih i koje poštuju druge. Mi moramo dalje kao dobre komšije, samo saradnja će doneti pravi prosperitet i mir svima – navodi Mujagić.

Po njegovim rečima, ključna uloga da ne dođe do novih sukoba je na Srbiji.

– Srbija mora da prekine sa negiranjem genocida u Srebrenici i veličanjem ratnih zločinaca. Uz to, Srbija mora da prekine da podržava secesionističku politiku u Republici Srpskoj. Ona je dovela do toga da BiH stagnira na putu ka EU i NATO, da nema investicija, ljudi beže, i Srbi… – ističe Mujagić.

Na pitanje da prokomentariše incidente koji su se nedavno dogodili u Priboju prema bošnjačkom stanovništvu, kao i posetu predsednika Srbije tom gradu, Mujagić kaže da je jako dobro što je Vučić najavio kazne za one koji su pevali da se puca u džamije, „ali prvo, takvih osuda nema kada se okupljaju četnici, niti kad se divlja po entitetu RS“.

– I drugo, šta očekivati od omladine koju truju sa najviših instanci, preko ratnohuškača i manipulatora, poput Milomira Marića i njemu sličnih, ili direktno time što se negiraju sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici od istog tog Vučića, Brnabić, Vulina, a Dodika i ekipe s ove strane Drine. Sam predsednik mora da bude za primer narodu koji ga je izabrao, a ne da glumi jednom onog što bi ubio 100 muslimana za jednog Srbina, a drugi put nekog mirotvorca. Dok 9. januara šalje celu delegaciju Vlade Srbije na neustavnu proslavu dana RS, 14. januara „zamoljava“ Dodika da se vrati u državne institucije. Stalno nekako vruće-hladno – navodi Mujagić.

Podsetimo, Mujagić, Fikret Alić, takođe prijedorski logoraš i Udruženje logoraša iz Kozarca podneli su tužbu Upravnom sudu u Beogradu protiv Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nakon što je REM obustavio postupak protiv nacionalne televizije „Happy“ zbog vređanja prijedorskih žrtava.

U emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ od 22. februara prošle godine, voditelj Milomir Marić je naveo da su logori oko Prijedora bili otvorenog tipa, iz kojeg je svako mogao izaći, na šta je Predrag Antonijević, režiser filma „Dara iz Jasenovca“, spomenuo „onog mršavog od tuberkuloze“, misleći na Fikreta Alića, čoveka iza žice sa čuvene fotografije iz 1992. godine koja je obišla svet.

Mujagić za Danas ukazuje da još nisu dobili poziv iz Upravnog suda povodom njihove tužbe.

Dodik

Satko Mujagić je jedan od organizatora protesta koji su održani 10. januara u brojnim gradovima u svetu kako bi iskazali nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u BiH, odnosno ponašanjem Milorada Dodika i entiteta Republika Srpska.

„Želimo na ovaj način da pokažemo svetu, a i samom Balkanu da mnogi od nas nisu za podelu Bosne, da mi nismo tri zaraćena plemena kako nas pokušavaju predstaviti. Prema jednom istraživanju iz 2019. čak 74 posto građana BiH je ponosno na činjenicu da su Bosanci i Hercegovci, a 66 odsto građana RS“, naglašava Mujagić.

On za naš list podseća da su 2010. Dodik, kao premijer RS, Ivo Josipović, kao predsednik Hrvatske i Rajko Kuzmanović, kao predsednik RS, položili vence u Kozarcu na spomeniku bošnjačkim žrtvama, koji je tada bio u izgradnji.

– Toga više nema, Dodik je potpuno promenio politički pravac. Vređa Bošnjake nazivajući ih podaničkim narodom bez kapaciteta i karaktera, a sada mu je poljuljana politička pozicija, razmatraju se sankcije i protiv Srbije, čiji lideri javno ili tajno podržavaju Dodikovu politiku secesije i „srbizacije“ bosanskih Srba – objašnjava Mujagić.

On smatra da je na delu neofašizam u RS i Srbiji, podsećajući na rehabilitaciju Draže Mihailovića, da u Beogradu niču murali posvećeni osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, i da je na proslavi 9. januara u Banja Luci bio i Vinko Pandurević, koji je osuđen za genocid u Srebrenici.

– Srpski narod zaslužuje puno bolje od toga, i kad tad ova politika će se promeniti, pitanje je samo, sa ili bez Vučića – smatra Mujagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari