U Novom Sadu juče je otvoreno prvo državno Prihvatilište za žrtve trgovine ljudima. Ovo je zajednički projekat Centra za socijalni rad i Novosadskog humanitarnog centra, otvoren pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija od donacija vlada Belgije i Švajcarske. U Srbiji bi uskoro trebalo da se otvori još pet ovakvih centara, a Međunarodna organizacija za migracije (IOM) odabrala je prvo Novi Sad, pošto je prošle godine svaka treća žrtva ovakvog kriminala u Srbiji bila iz tog grada.


– Statistika pokazuje da je najviše žrtava iz Vojvodine, posebno Novog Sada, ali to možda znači da policija ovde dobro radi, pa su i rezultati u Novom Sadu najbolji – rekao je Gregori Gudštajn iz IOM-a.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je da će biti otvoreno još pet centara u različitim gradovima u Srbiji, a naredni će biti u Zemunu.

– Devedesetih godina su žrtve uglavnom bile strane državljanke, a kasnije je bilo sve više naših žena, devojaka i devojčica. Mi smo bili prinuđeni da donesemo niz mera, a prva je bila uvođenje krivičnog dela trgovine ljudima u pravni sistem. Ovo je prvo prihvatilište u okviru sistema socijalne zaštite, a uskoro će ih biti otvoreno još pet – rekao je Ljajić.

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović rekao je da je u Novom Sadu 2011. bilo 26 slučajeva trgovine ljudima.

– Prošle godine je u Srbiji zabeleženo 98 ovakvih slučajeva, od čega je polovina u Vojvodini, a čak 32 žrtve su bile iz Novog Sada – rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari