Srbija dobila od EU 26 vozila za prevoz vakcina i medicinara 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre najavio je juče u Beogradu da će EU nastaviti da finansijski podržava Srbiju u borbi protiv korona virusa, prenosi Beta

Žofre je rekao novinarima da je, u proteklih 18 meseci, EU bila blizak partner Srbije, te da je radila sa zdravstvenim sektorom i na poboljšanju socijalno ekonomskih prilika tokom pandemije.

– Imamo dostupna sredstva za kupovinu vakcine, koja mogu da se upotrebe i mi ćemo prilagoditi naše finansiranje potrebama Srbije u vezi sa pandemijom, rekao je on.

Posle primopredaje 26 specijalnih medicinskih vozila, nabavljenih sredstvima EU, Žofre je rekao da i to pokazatelj kontinuirane podrške i pomoći EU Srbiji da, kako je dodao, izađe iz pandemije.

– Mislim da je cela slika usvajanje evropskog investicionog i ekonomskog plana za Zapadni Balkan, što nam daje okvir na kome da radimo za region – 30 milijardi biće mobilisano i u okviru toga mi ćemo da radimo sa Vladom Srbije kako bi prepoznali kakvi su prioriteti, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prilikom primopredaje vozila ispred Palate Srbija u Beogradu da svi građani moraju da pokažu izuzetno poštovanje za sve što je EU učinila za Srbiju.

– Moći ćemo sada da za 10-12 sati da isporučimo vakcine u bilo koji kraj Srbije zahvaljujući ovom projektu EU, čime je rešen značajan problem s distribucijom, rekao je Vučić i pozvao građane da se vakcinišu.

On je istakao da su vakcine najjače oružje, a nevakcinisanjem se ugrožavaju životi drugih, ali i napredak u svakoj sferi drištvenog života.

– Za mesec dana biće i peta vakcina, kupićemo i šestu, samo se vakcinišite, poručio je predsednik Srbije, a prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari