Kako je Srbija pre 110 godina dočekala svog svetskog putnika? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ pisao je o dočeku svetskog putnika Milorada Rajčevića.

Čovek „gvozdene volje“, kako ga opisuje Mali žurnal, svetski putnik Milorad Rajčević, 07. septembra 1911. dočekan je u Smederevu od strane oduševljenog građanstva.

Povratkom u domovinu ovog svetskog putnika, koji je inače deo redakcije Malog Žurnala, oduševljeni su bili i Beograđani. Oni su ga dočekali na današnji dan 1911, a Rajčevićev dolazak je planiran za „tačno između dva i tri časa po podne“.

Kako je Srbija pre 110 godina dočekala svog svetskog putnika? 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Redakcija Žurnala najavila je da će ga dočekati fijakerom kod zvezdarske kafane Mokri Lug. Rajčeviću su priredili banket u hotelu Takovo, sa dosta zvanica, kako najavljuje ovaj petparački list.

Kako bi sam banket bio onakav kakav Rajčević zaslužuje, izvesni „g. Brana“, inače direktor „Braninog Pozorišta“ te večeri otkazao je predstavu. Zakupac hotela Takovo, g. Laza Pantić, postarao se da „gosti budu što raspoloženiji i da u najlepšem raspoloženju dočekaju osvitak sutrašnjeg dana“

Koliko je Rajčevićev dolazak bio važan, dodatno dočarava i to da su operatori „Modernoga bioskopa“ snimali njegov dolazak iz Smedereva za Beograd, ali i prolazak ulicama glavnoga grada. Planirano je i snimanje ispred hotela Takovo, gde je spremljen doček sa muzikom.

Rajčevića su dočekali i Čačani i stanovnici Velike Plane. U Čačku ga je, otkriva nam telefonski izveštaj Malog Žurnala, dan pre Beograda, dočekalo i staro i mlado i muško i žensko. Uzvikivali su „Da živi Rajčević, svetski putnik!“, piše Žurnal. Kada je voz iz Čačka odlazio građani su putnika pozdravljali sa – Srećan put, doviđenja!

Fin ugođaj mu je priređen i u Velikoj plani u kući izvesnog vlasnika jedne velikoplanačke klanice g. Šumahera. U društvu uglednih gostiju, okupljenom u Šumaherovoj kući, Rajčević je bio do kasno u noć. Sutradan je ispraćen „sa osobitim simpatijama“, piše u telegramu redakciji Malog Žurnala iz Velike Plane.

Inače, Milorad Rajčević je iz rodnog Leskovca stigao da obiđe obe hemisfere šest puta. Kako piše na portalu RTS-a, na prvi put uputio se peške, i to do Beča, iz ljubavi prema umetničkom slikarstvu, koje je želeo da uči. Te 1905. imao je petnaest godina.

Tada najtiražniji list u Srbiji, Mali žurnal, dao mu je honorar od 150 tadašnjih dinara da putuje svetom dve godine. Pala je i opklada da, ako svet obiđe za te dve godine, dobije dodatnih 10.000 tadašnjih dinara. Na vizit karti mu je pisalo „svetski putnik“. Goran Vilić, kustos istoričar i upravnik Muzeja Jadra, za RTS ističe da je Rajčević imao svakodnevnu obavezu da Žurnalu šalje svoje putopise.

Rajčević je svoje doživljaje objavljivao i u knjigama, ali jedna se knjiga posebno ističe – ona u kojoj se nalazi potpisi svih istorijski znamenitih ljudi koje je na svom putovanju upoznao. Između ostalih i Teslin, Pupinov, Hitlerov, Musolinijev, Gandijev. Svoje je putovanje završio u Hilandaru 1939, kao Evgenije Rajčević.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari