Srbija donira Zimbabveu antikovid vakcine i pomoć u hrani 1Foto: EPA-EFE/ AARON UFUMELI

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Zimbabvea Frederik Šava potpisali su danas ugovor o donaciji 30.000 vakcina protiv virusa korona, a iz Srbije toj afričkoj državi stiže i pomoć od 65 tona prehrambenih proizvoda.

Šava je rekao da ne iznenađuje što Beograd pritiče u pomoć Zimbabveu u teškim trenucima, podsetivši da je Jugoslavija, čija je Srbija naslednica, pružila veliku pomoć u procesu sticanja nezavisnosti Zimbabvea, objavilo je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova na zvaničnom sajtu.

Šava je dodao i da je postoji zanteresovanost da se ponovo uspostave diplomatska predstavništva dveju država, budući da u ovom trenutku Srbija nema ambasadu u Harareu, niti Zimbabve u Beogradu.

Selaković je podsetio je da je i narod Zimbabvea podržavao Srbiju u najtežim trenucima tokom devedesetih godina prošlog veka, kada je kao nestalna članica SB UN glasao protiv uvođenja sankcija Beogradu, čime je zaslužio večnu zahvalnost.

On je pozvao predstavnike Zimbabvea da u oktobru u Beogradu učestvuju u obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, a Šava je poručio je da će Zimbabve sa velikim zadovoljstvom učestvovati.

Selaković će u naredna dva dana posetiti i Zambiju, Angolu i Namibiju, gde će predati vakcine protiv virusa korona, ali i pozvati zvaničnike tih zemalja na obeležavanje 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, 11. i 12. oktobra u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari