Neuspeh protiv Francuske u poslednjem kolu prve faze takmičenja na Evropskom prvenstvu mogao bi da postane najava agonije naše košarkaške reprezentacije. Za razliku od „trikolora“, selekcija Litvanije je u dupke punoj Simens areni nanela ubedljiv poraz reprezentaciji Srbije na startu četvrtfinalne grupe – 90:100, a konačan rezultat najbolje oslikava potpuno bunilo u odbrani „orlova“. Izabranici Dušana Ivkovića odigrali su sinoć najlošiju utakmicu od početka šampionata, a posebno je zabrinjavajući podatak da su prvi na prvenstvu primili trocifren broj poena i omogućili rivalu čak 25 asistencija.


Srbija – Litvanija 90:100

(24:26, 20:28, 24:24, 22:22)

Hala: Simens arena. Gledalaca: 11.000.

Sudije: Lamonika (Italija), Javor (Slovenija), Latisevs (Letonija).

SRBIJA: Teodosić 16, Tepić 12, Rašić 3, Paunić, Bjelica 2, Marković 2, Savanović 16, Kešelj 6,

Krstić 21, Perović 4, Marjanović, Mačvan 8.

LITVANIJA: Kaukenas 8, Kalnietis 19, Delininkaitis, Pocijus 13, Jankunas 13, Songaila 2, Jasaitis 9, Valančijunas 18, Lavrinovič, Jasikevičijus 14, Petravičijus, Javtokas 4.

 

Srbija je samo na startu utakmice igrala organizovano u napadu. U uvodnih 10 minuta uspeli smo zahvaljujući prodorima Milenka Tepića i igrom leđima u samom reketu Nenada Krstića nekako da neutrališemo manjkavosti u odbrani. Ipak, kako je vreme odmicalo gubili smo ideje u ofanzivnom aspektu igre. Savanović i Mačvan nisu bili adekvatna spona između Teodosića i Krstića, dok je Kešelj u odnosu na meč sa Francuskom bio samo neubedljivi statista.

Litvanija je svoje napade gradila iz centralnog „pika“. Mladi centar Valančijunas uglavnom je lažnim blokadama uspevao brzo da se otvori i zatim lako poentira na pas Kalnietisa ili Jasikevičijusa. Pokušao je Ivković umesto iskakanja da naredi Krstiću i Peroviću da sačekaju otvaranje Valančijunasa, ali je u tim situacijama Kaukenas nepogrešivo pogađao sa poludistance.

Otežavajuća okolnost za srpske igrače bila je činjenica da su sinoć spoljni igrači Litvanaca izuzetno šutirali za tri poena (čak 11 trojki). Svaki put kada bismo se primakli na pristojnu razliku povratne pasove plejmejkera ili njihove šuteve iz „pika“ nepogrešivo su materijalizovali Kalnietis, Jasaitis, Jasikevičijus i Pocijus.

Srbija jednostavno nije imala rešenja u defanzivi. Očita nervoza i nemoć ogledala se u tehničkoj grešci Teodosića koja je dodeljena klupi i njegovom namernom faulu pred kraj meča. Za razliku od rivala, osim „Tea“ i donekle Tepića, mi nismo imali raspoložene šutere iz prostog razloga što ne posedujemo igrača na spoljnoj poziciji kojeg krasi konstantnost i sposobnost da „preko ruke“ bude siguran u šutu ili da iz punog trka nepogrešivo pogađa iza linije za tri poena.

U takozvanom trouglu Litvanci su uvek imali adekvatno rešenje, bez obzira na povremenu promenu naše odbrane. Lako su rešavali sve akcije i zasluženo nadigrali selekciju Srbije, koja će najverovatnije prolaz u četvrtfinale tražiti u poslednjem kolu protiv Turske, pošto je teško očekivati da već u petak može nadvisiti sebe u meču sa furioznom Španijom.

Minut ćutanja za hokejaše

Utakmica između Srbije i Litvanije počela je minutom ćutanja u čast hokejašima Lokomotive iz Jaroslava koji su juče poginuli u avionskoj nesreći u Rusiji. Lokomotiva je inače bila jedan od najboljih timova u Evropi i zbog katastrofalne nesreće današnji dueli će takođe početi minutom ćutanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari