Srbija je glavna tranzitna zemlja za šverc droge, pogotovo heroina balkanskim koridorom, od Turske ka centralnoj i zapadnoj Evropi, a manje količine droge ostaju i na njenom tržištu za domaću upotrebu, ocenio je američki Stejt department u novom godišnjem izveštaju o strategiji kontrole narkotika u svetu.

Kao najrasprostranjenija droga u Srbiji navodi se heroin koji se prebacuje iz centralne Azije „balkanskom rutom“.

Marihuana se transportuje iz Albanije, gde se i gaji, dok organizovane kriminalne grupe iz Srbije sve više krijumčare kokain iz Južne Amerike direktno u Zapadnu Evropu, ali jedan deo droge stiže i u Srbiju. U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, bez Kosova, konstatuje se da je tokom 2009. Srbija preduzela mere za jačanje kapaciteta za borbu protiv trgovine drogom usvajanjem i sprovođenjem zakona koji su pooštrili regulativu koja se odnosi na šverc narkotika, korupciju i organizovani kriminal. U izveštaju se ocenjuje da bi bolja komunikacija i koordinacija između sudskih organa i izvršne vlasti mogla u znatnoj meri da unapredi sprovođenje zakona.

U izveštaju se konstatuje da je količina droge zaplenjene u Srbiji tokom 2009. u blagom porastu u odnosu na prethodnu godinu. Navodi se da su granice Srbije i dalje porozne, ali da je Srbija ipak pojačala graničnu saradnju sa mnogim susedima, iako je saradnja sa Kosovom „i dalje veoma ograničena“.

Na Kosovu 20.000 heroinskih zavisnika

U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo, ocenjuje se da je Kosovo prvenstveno tranzitna zemlja za šverc droge iz Avganistana u Evropu, ali da je, prema podacima Kosovske policije, u porastu i domaće narkotržište. Iako nema preciznih podataka, Unicef procenjuje da na Kosovu ima oko 20.000 heroinskih narkomana, a u porastu je i upotreba kokaina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari