Srbija i novi međunarodni poredak

Svet nacionalnih država Benona, Dugina i Kalajića

Ostavite komentar


  1. Žele da pretvore svet u Zapadni Balkan? Pa i zvuči kao da su odrasli na Trećem oku i Zoni sumraka. Bez Pitera Velikog, koji je uzore tražio i našao u Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, od brodogradnje do nacionalnog simbola, Rusija bi do početka 19 veka bila delom Švedske, Poljsko-litvanskog komonvelta, Otomanske imperije… Poslednji Romanovi koji nisu imali razumevanja spram nužnih reformi, koji su naginjali pravoslavnom misticizmu, ezoteriji, ariistokratiji, feudalizmu su zato i postali to – poslednji Romanovi. A mogli su da imaju parlamentarnu monarhiju. No, to je sporedno, kao i artdesnianarhizamegzbicionizam u Kalajića za prvobitnu akumulaciju postsamoupravnog kapitala. Nego to, nekako, od rata u Siriji, postaje baš komplikovano. U tom svetlu, cenim da nije toliko bitna Trampova ideološka bliskost koliko njegov lični talenat da poput slona u staklarskoj radnji potencira sve već postojeće podele u američkom društvu. Naravno da ga nisu ,instaliralii’ Rusi, nego nesposobnost demokrata da prepoznaju dubinske posledice krize iz 2008. Savez progresivnih SAD i progresivne Rusije (negde malo više demokratije, negde malo više zakona u regulisanju ekonomije, negde malo više slobode i odgovornosti, negde malo više solidarnosti – da lii to zvuči odveć netradicionalno, preterano ezoterično?) bi odgovarao i jednima i drugima, čuj, mogao bi da odgovara celom svetu, čak i Kini, a stvarno je depresivno da Holandija (po srpski) bude jedino poluprihvatljivo mesto za život dostojan čoveka u 21 veku.Loš menadžment, gramzivost, ne može stalno da se pokriva teorijama o jevrejskim zaverama, teorijama koje dele oštećene u procesu i huškaju ih jedne na druge. Ako im je Srbija uzor – neka uzmu jedan ogroman kineski kredit, čim prije.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.