Srbija i RS potpisale Sporazum u oblasti obrazovanja 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja/DS

Ministri prosvete Srbije i Republike Srpske (RS), Mladen Šarčević i Natalija Trivić, potpisali su danas u Tršiću Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja koji predviđa ispunjavanje zajedničkih ciljeva Beograda i Banjaluke prema srpskoj dijaspori, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Potpisnice su saglasne da će ostvarivati saradnju kroz rad na negovanju i očuvanju srpskog jezika Srba u dijaspori, na zaštiti srpskog jezika i očuvanja ćiriličnog pisma, kroz izradu zajedničkog nastavnog plana i programa i zajedničkih udžbenika, da će raditi na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog jezičkog i kulturnog identiteta, i organizovanju letnjih škola za decu iz dijaspore u zemljama matice, navodi se u saopštenju.

Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ocenio je da je sporazum „veoma značajan“ i da, kako se navodi, predstavlja „samo nastavak saradnje koji omogućava Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i Republike Srpske“.

„Mi smo za nepune tri godine osnovali mnogo srpskih škola u inostranstvu, naročito u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Kipru i u drugim zemljama. Osnivanje srpskih škola u inostranstvu je u ekspanziji“, naveo je Šarčević i dodao da se velika pažnja posvećuje organizaciji srpskih škola u Sloveniji i Albaniji.

Trivić, ministarka prosvete i kulture RS, ocenila je da sporazum resornih ministarstva „znači mnogo“ jer definiše zajednički nastup kad je reč o srpskoj dijaspori, dodaje se u saopštenju.

„Uključivaćemo učenike iz srpske dijaspore u programe koji će biti realizovani u RS i Srbiji. Predviđen je i zajednički rad naših ministarstva kada su u pitanju zajednički planovi i programi, zajednički udžbenici i nastavni kadar, u cilju unapređivanja vaspitno-obrazovnog rada dece u dijaspori“, rekla je Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari