Srbija je imala timove za psihološke krizne intervencije u školama: Ko i zašto ih je ukinuo?

Ostavite komentar


  1. Не могу страни амбасадори НВО и стручни тимови да васпитавају нашу децу. Да ли вам треба још један доказ?

  2. Од 2018. године на снази је законска обавеза, нарочито школа, да изврши процену ризика у заштити лица, имовине и пословања по стандардизованој методологији, уз израду докумената који ефикасно замењују поменуте тимове за реаговање…
    Да ли је школа имала израђен Акт о процени ризика у заштити лица, имовине и пословања, као и План обезбеђења (што је законска обавеза) ?
    Ако јесте, лако је утврдити да ли су постојеће мере заштите усаглашене са проценом и планом (строго предвиђене прописима), односно да ли је „школски чувар“ имао одговарајућу лиценцу за вршење послова физичко-техничке заштите, да ли су камере видео надзора биле у функцији и ко их је надгледао 24/7, како су примењиване остале мере из Акта и Плана…
    Тачно је да је ова трагедија била неочекивана и непредвидива, али како би одговорни у тој, као и у свим другим школама, реаговали на стварни терористички акт (а не само на лажне дојаве о постављеној бомби…).
    Или сви само чекамо нових 10 мера (председникови предлози), или чекамо да нам „небо падне на главу“ ?

  3. Na žalost, na veliku žalost, sve će na tome i ostati; na neverovatnim oproštajima, potocima suza i milionima članaka u tabloidima….kako vidimo, niko iz te nazovi vlade niti ne pomišlja na odgovornost, a kamoli ostavku. Nećemo skoro dočekati da se bilo šta promeni, teško mi je da pišem ali mislim da je ovo tek početak. Posledice ovog režima biće nesagledive.

  4. Bitno je da nema odgovornosti u našoj vladi i da niko ne treba da podnese ostavku. I onda se čudimo što smo nakaradno društvo i što nam je sistem obrazovanja i vaspitanja nakaradan. A nakaradan je jer smo usvojili sve loše iz tog zapadnog sistema (pošto se ono najviše gura u zakone), a za ono dobro nemamo pare.

  5. Radikali, njihov populizam i simbioza sa gradjanima ulizicama rezultat je drustvo u kome zivimo. Sta je juce radio vrhovnik? Osmisljavao taktiku da od tragedije pokupi najmanju stetu po vlastiti politicki rejting. To peglanje potvrdjuju i botovi koji su se odmah aktivirali.

  6. Trebalo bi ispitati i ko je akreditovao privatne fakultete poput Lazara Vrkatića. Na tom „fakultetu“ postoji poslovna psihologija, a vlasnicima diploma je omogućeno da rade kao diplomirani i master psiholozi u školama, zdravstvenim ustanovama itd. I uglavnom se zapošljavaju u državnim institucijama, neretko polupismeni, potpuno nestručni, nesposobni za bilo kakve psihološke intervencije i potpuno oslobođeni odgovornosti, zaštićeni skandaloznom akreditacijom i podržani od korumpiranog sistema. Takvi danas „brinu“ o našoj deci i svima nama.

  7. Bio je donet zakon, da pre upisa deteta u školu, jedan od roditelja, treba da ode na razgovor, kod školskog psihologa.
    Tražio sam izlaz sa posla, i otišao.
    posle uzimanja osnovnih generalija, prvo pitanje psihologa je bilo:“kako kažnjavate svoje dete?“. Bio sam u čudu, trebalo mi je par sekunde, da se priberem i odgovorio sam, ne razumem, na šta milite. Malo viši tonom je ponovila pitanje.Dobila je isti odgovor.Opet ona mene forsira.
    rekao sam, da se oni sitni dečiji nestašluci su normalna stvar i ne računaju se, ali nemamo razloga da kažnjavamo decu, jer nema potrebe.Razgovaramo, ukazujemo, podržavamo ih u inovacijama, interesovanjima, uključujemo ih u redovne porodične aktivnosti.
    NE! Ona je i dalje insistirala da joj kažem, kako kažnjavamo svoju decu! Rekao sam joj, gospođo, ja sam tržio da budem odsutan sa posla, vi upišite tamo šta god hoćete, i izašao sam1 Nije shvatala šta joj govorim! Ona nije za psihologa, nego za provokatora.
    Deca su danas fakultetski obrazovana i na isti način vaspitavaju svoju decu, jer priča, razgovor donosi rezultat.
    jel ste imali Fiziku, i znate li Njutnov Zakon F1=F2. Znači sila proizvodi kontra silu(efekat). Sad zažmurite i setite se 90-ih, šta su sve vikali sadašnji novokomponovani Europejci i pacifisti!

  8. dan pre ove tragedije, ekipa Hitne Pomoći je napadnuta bejzbol palicama!!!!!!

  9. Jučerašnje saopštenje ministarka zdravlja Dr. Danice Grujičić je neviđeni skandal. A vidim da to niti jedna jedina agencija nije primetila niti je bilo ko postavio pitanja o tom skandalu. Naime, gospođa Ministarka je izjavila da će biti otvoreno nekoliko telefonskih linija, za psihološku pomoć, pa ako neko oseti da treba pomoć, nek se javi.

    Koja bruka, neviđenih razmera. Ili totalno neznanje i nesposobnost. To se tako ne radi.
    Dužnost nadležnog psihološkog tima (ako taj još u državi Srbiji postoji) je da ide samoinicijativno kod svih, ama baš svih, koji su bili očevici događaja, a posebno kod uže rodbine preminulih i da ih OBRAĐUJE u smislu što jačeg ciljnog sprečavanja nastajanja trajnih posledica nemilog događaja.
    Čuj ovo, nazovite ako hoćete = BRUKA = OSTAVKA.

  10. Sve sto je valjalo od skole, bilo je u doba stare Juge. Ukinuli su domacinstvo, prvu pomoć i zaštitu, fizičko kakvo smo imali nekada itd. Takodje, ukinuli su autoritet nastavnom osoblju, psiholozima, pedagozima, nastavnicima .. Data je poslednja Rec roditeljima kojih ima i jezivih i dobrih i koji ne mogu i ne smeju da ponistavaju preporuke stručnih ljudi medju nastavnim osobljem. Skolstvo je unisteno kopiranjem lošeg modela liberalnog iz zapadne Evrope. Promenih tri zemlje EU. U Holandiji je najgore bilo. Tamo u svakoj skoči ima bullinga, nema obezbedjenja, kamera, nema discipline, svako moze drogu da donese itd. Roditelja kretena na savskom cosku, ako nisu alkoholičari, onda su pod dejstvom opijata, a ako nije nista od toga, mnogi su „najpanetniji“ i znaju sta treba i kako. Nastavno osoblje neuko, kursadzije najobičnije koje samo ispunjavaju normu. Ipak bolja situacija u Austriji dosta, skole su manje vise old school fazon i profesori su zaista obrazovani. Ali sustina je da ne moze vlast ukidati ovlašćenja nastavnom osoblju, eksperimentisati sa inkluzijom na nacin koji nije dobar ni za jedno dete, oglušiti se svaki put na preporuke psihologa i nastavnika, i misliti da ce to na dobro da izadje. Vratite ovlascenja nastavnom osoblju, uvedite psihološke procene koje ce neko da postuje i na koje roditelj ne moze da kaze „nemas ti pojma“ ili da preti osoblju jer ima „veze“….

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.