Zakon je napravljen u skladu s najvišim evropskim standardima. Postavlja se pitanje da li je država spremna da sprovodi taj zakon po njegovom usvajanju? Moramo očekivati od državnih funkcionera da ga sprovode, jer je ovaj propis bitan momenat u konsolidovanju demokratskih institucija i uspostavljanju odnosa između države i građanina – rekao je ombudsman Saša Janković.

Zakon je napravljen u skladu s najvišim evropskim standardima. Postavlja se pitanje da li je država spremna da sprovodi taj zakon po njegovom usvajanju? Moramo očekivati od državnih funkcionera da ga sprovode, jer je ovaj propis bitan momenat u konsolidovanju demokratskih institucija i uspostavljanju odnosa između države i građanina – rekao je ombudsman Saša Janković. On je naveo i da se vode pregovori sa Ministarstvom pravde, koje je predlagač zakona, o ukidanju restriktivnih odredbi.
Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, kaže da je tekst predloga zakona urađen po najvišim standardima, ali i da je sramota da se dokumentima EU konstatuje da je fenomen zaštite podataka u Srbiji prisutan samo teorijski. Kao glavni nedostatak zakona Šabić je naveo član 45 koji organima bezbednosti omogućava da iz „razloga državne i javne bezbednosti“ i to „sve dok razlozi traju“, uskrate organu koji treba da štiti podatke o ličnosti uvid u relevantne podatke, zbirke podataka, pa čak i pristup u prostorije i da pojedine odredbe dovode u pitanje njegova ovlašćenja kao poverenika.
Okrugli sto je organizovalo Udruženje informatičke delatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari