Srbija među budućim akademskim superzvezdama

Ostavite komentar


  1. još kad bi se u toj analizi posebno izdvojile kupljene diplome i prepisani doktorati, naša budućnost bi izgledala još bolje.

  2. Samoobmanjivanju nikad kraja!
    Naši fakukteti? Impuls – znanja, struka, morala – se od 1990. počeo smanjivati i sada teži nuli. Postali su u poslednjih 20 godina "drveno-gvožđe". Ljudi postaju doktori nauka, "bave" se naukom, ali se ideologija pobrinula, da slučajno ne razviju kritičko mišljenje. Profesor (naučnik) bez kritičkog mišljenja znači "drveno-gvožđe" tj. "nemoguća misija"! Posledice? Vide se na svakom mestu i u svakom trenutku.

  3. ".. udvostručenje broja iniverziteta na nekom području rezultira povećanjem BDP…"
    Да није можда обрнуто, да повећање бруто друштвеног производа (реално и/или очекивано) доводи до оснивања нових универзитета?

  4. Eto, ko ne veruje premijeru kako se kotiramo u svemiru, evo mu reklamnog članka u produkciji Blerovog DU. Mnogo smo najjači!

  5. Zemlja koja ima obrazovni sistem koji je u stanju da od nepismenog ili polupismenog mediokriteta za dan-dva stvori diplomca ili čak doktora nauka je vrh vrhova u obrazovanju, kojoj najrazvijenije zemlje nisu ni do kolena.

  6. Neverovatno mi je da su svi prethodni komentari izuzetno negativni! U pitanju je svetski priznata i prestižna institucija (Times Higher Education) čije se rang liste univerziteta smatraju za jedne od najboljih (ako ne i najbolje). Ovo je pažnje vredan uspeh naše akademske zajednice i umesto da iskoristite svaku vest kako biste iskazali svoje lično nezadovoljstvo samim sobom, preporučujem da pronađete detaljan izveštaj "Times Higher Education TACTICS" i jednom budete ponosni na svoju zemlju i njena dostignuća.

  7. Valjda je i vrapcima jasno da to nije rezultat nekakvih povoljnih ekonomskih prilika.
    Pre ce biti da je to rezultat ocaja gradjana, a onda su se pojavili kojekavi mesetari koji po obicaju, u tom ocaju vide odlican profit.
    "Zavrsi nas prestizni fakultet… i bezi iz zemlje… ili zaposli se da radis za 1000 evra…" i slicno. Onda nesrecni narod, koji vise ne zna sta ce sa sobom upisuje te fakultete, i papreno placa skolarine, a zauzvrat mu se uvaljuju bezvredne diplome. Obratite samo paznju, koliko imate tekstova o tome, kako u Srbiji fali na desetine hiljada IT strucnjaka, a onda uslede reklame i naruceni tekstovi o tome kako bas taj i taj fakultet obucava bas te IT strucnjake. To naravno pisem iz licnog iskustva, posto i sam konkurisem na te poslove, i cesto sam 1 od 100, 1 od 200 koji konkurise za taj posao, te se postavlja pitanje, otkud tolika konkurencija za ta radna mesta, kada fale kadrovi u toj bransi.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.