Došao je dan kada će se kuglice sa imenima najboljih i najsrećnijih svetskih reprezentacija naći u istom bubnju, odakle će ih izvući prelepa glumica Šarliz Teron, i rasporediti u nove grupe. Srbija je u poslednjem, četvrtom šeširu, ali se tu našla zbog geografske pripadnosti kao i svi drugi Evropljani. Ceremonija žreba za Svetsko prvenstvo počinje u 18.00 (RTS 1), a srpsku delegaciju predvodiće selektor Radomir Antić.


Pored velike euforije koja je već počela u Južnoj Africi, situaciju dodatno podgrevaju i mediji, koji neprestano kalkulišu ko kome odgovara, a ko ne. Ipak, najpoznatija svetska kladionica Vilijem Hil, nije čekala ishod žreba i već je postavila favorite za osvajanje Svetskog prvenstva. Najveće šanse Englezi daju Španiji i Brazilu, dok je Srbija 12. favorit.

Najmanja kvota je na Španiju i Brazil 5.5, Engleska je treći favorit (7), a četvrta je Argentina, koja će vam na jedan uložen evro doneti devet, ukoliko trijumfuje u Južnoj Africi. Sledi Nemačka sa kvotom 13, pa Italija, Francuska, Holandija i Portugal sa po 15. Srbija deli 12. mesto sa Kamerunom, Paragvajem i Ganom, sa kvotom 67. Od afričkih selekcija najviše šansi se daje Obali Slonovače (21). Najveći autsajderi Svetskog prvenstva na jugu Crnog kontinenta su Novi Zeland, Honduras i Severna Koreja, na koje je kvota 501.

Najbolja opcija

Južna Afrika / Južna Koreja / Alžir / Srbija

 

Najgora opcija

Brazil/ SAD / Obala Slonovače / Srbija

 

Zanimljivo će biti i iza scene velikog spektakla, a da li će tamo biti mesta i za „najvećeg gosta“, ostaje da se vidi. Kontroverzni selektor Argentine Dijego Armando Maradona, neće moći da prisustvuje žrebu za SP, kaže FIFA. Međutim, kako navode pojedini mediji, Maradona je krišom zatražio novinarsku akreditaciju, ali od organizatora je odmah dobio signal da mu neće biti odobren ulazak u salu. Argentinac je suspendovan zbog neprimernog ponašanja na konferenciji za štampu posle duela sa Urugvajem. Očekuje se da će na žrebu biti oko 1.500 predstavnika medija. Ipak, ako je ovo istina, čelnici organizacionog komiteta kažu da će ga sprečiti.

– Pravila su jasna, čovek je suspendovan, makar bio i veliki Maradona. Neće moći da uđe u salu, ni kao novinar. Bolje da ne pokušava, jer bi to bila zaista neprijatna situacija – izjavili su čelnici organizacionog komiteta u Južnoj Africi.

U Srbiji su različite spekulacije oko buduće grupe, ali ako se samo i „baci“ pogled na eventualne protivnike, sigurno se niko ne bi bunio da dobijemo domaćina Južnu Afriku ili Južnu Koreju, koje smo u bliskoj prošlosti već pobeđivali.

Slobodan Santrač: Izbeći jake Evropljane

Dobro je što su evropske reprezentacije u istoj grupi, jer su prilično izjednačene. Kod ostalih nema velike razlike iako bih najviše voleo da izbegnemo Englesku, Nemačku i Španiju. U principu biće mi svejedno koga god da vidim u grupi, važno je da smo na Svetskom prvenstvu.

 

Milorad Kosanović: Dajte nam Lihtenštajn

Osim dve-tri reprezentacije, sve su približne po kvalitetu i bolje bi bilo da o grupama razgovaramo posle žreba. Najbitnije je da smo mi otišli na Svetsko prvenstvo i smatram da bi sada izražavanje želja bilo nepotrebno. Ako je tako, onda bi ja najviše voleo Lihtenštajn (iako se on nije plasirao).

 

Perica Ognjenović: Afrikanci najopasniji

Poželjnije su nam evropske reprezentacije pa makar i nosioci, jer bih više voleo da izbegnemo Afrikance. Smatram da će i ostali Evropljani imati više problema sa aklimatizacijom, mada će na samom prvenstvu mnogo više zavisiti od sreće, povreda igrača i raznih drugih stvari koje nemaju veze sa žrebom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari