Komitet Ujedinjenih nacija za prava osoba sa invaliditetom počeo je juče u Ženevi dvodnevno zasedanje na kome se razmatrao i izveštaj o pravima OSI u Srbiji, kao jedne od 162 države potpisnice Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Komitet sastavljen od međunarodnih eksperata otvorio je dijalog sa delegacijom Srbije, koju predvodi direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović. U uvodnom izlaganju rečeno je da je Srbija napravila napredak u položaju osoba sa invaliditetom, pre svega u usvajanju pravnog okvira i širokog spektra zaštite, ali da i dalje postoje brojni problemi po pitanju diskriminacije, pristupačnosti objektima. Primetno je, kako je rečeno i da se broj dece sa invaliditetom povećao sa 1.800, koliko ih je bilo 2002. godine, na 7.000 koliko ih je danas. Udžbenici se objavljuju na srpskom i na jezicima manjina, kao i za slepe i slabovide osobe. Od marta 2015. usvojen je i akt o uvođenju pasa vodiča.

Međutim, u najugroženiju grupu, kako je naglašeno naročito se ubrajaju žene sa invaliditetom, koje su često žrtve seksualnog nasilja i da se njihov položaj treba popraviti.

Tokom dvodnevnog zasedanja, osim Srbije razmatraće se i stanje prava osoba sa invaliditetom Tajlanda, Čilea, Slovačke, Portugala, Litvanije i Ugande, a zaključna zapažanja Komiteta o položaju osoba sa invaliditetom u ovim državama biće objavljena 21. aprila.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari