Srbija potvrdila pretragu moguće masovne grobnice kod Novog Pazara 1Ilustracija (arhiva) Foto: EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/AS-ms

„Verujem da bi do sredine septembra trebalo da imamo datum za početak iskopavanja ili procene lokacije“, kaže Kuštrim (Kushtrim) Gara iz kosovske Komisije za nestale.

Deponija kod sela Kožlje na jugozapadu Srbije jedan je od lokaliteta koji bi, prema informacijama vlasti u Prištini, mogla da skriva zločine srpskih snaga nad albanskim civilima na Kosovu tokom rata devedesetih.

Komisija za nestale Vlade Srbije potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su počele pripreme za raščišćavanje lokacije i izgradnju pristupnog puta, nakon čega je planirana pretraga terena deponije „Golo Brdo“.

Iskopavanja će se vršiti na zahtev Kosova koje je srpskoj strani dostavilo informacije o mogućnosti da su na ovom mestu pokopani posmrtni ostaci ubijenih albanskih civila, koji se više od dve decenije vode kao nestali.

Šef jedinice Komisije za nestale Vlade Kosova Kuštrim Gara rekao je za RSE da su informacije za ovaj lokalitet dobili od raznih svedoka i da su pripreme terena počele 26. avgusta.

Lokaciju su krajem avgusta, sa nadležnima Srbije i Kosova, obišli i predstavnici tima za sudsku medicinu EULEX-a.

„Ova aktivnost je bila u skladu sa posvećenošću EULEX-a da uz pomoć forenzičkih stručnjaka podrži relevantne institucije da rasvetle sudbinu više od 1.600 nestalih u vezi sa sukobom na Kosovu“, saopšteno je za RSE iz misije Evropske unije za vladavinu prava.

Tokom rata 1998. i 1999. ubijeno je više od 13.000 civila, većinom Albanaca, a hiljade njih je nestalo.

Na teritoriji Srbije je od početka dvehiljaditih do danas otkriveno pet masovnih grobnica sa skoro hiljadu tela Albanaca sa Kosova.

Prema podacima Crvenog krsta, kao nestalo se i dalje vodi 1.612 ljudi.

Pomak posle zastoja u istragama?

Istraživanje lokacije kod Novog Pazara dogovorile su Radne grupe za nestale Kosova i Srbije na sastancima u Ženevi krajem januara i početkom jula 2024.

Do susreta je došlo nakon trogodišnjeg zastoja i razmene optužbi dve strane za nesaradnju.

Kuštrim Gara iz kosovske Komisije za nestale rekao je da je Priština na sastancima predložila istragu oko 20 lokacija u Srbiji za koje se sumnja da su masovne ili pojedinačne grobnice nestalih tokom rata.

Beogradska strana je, međutim, tražila da se prioritet da lokaciji u blizini deponije smeća na planinskom lokalitetu u Kožlju, rekao je Gara.

U Komisiji za nestale Vlade Srbije kažu da su „postupili po svim zahtevima Prištine, osim za lokacije koje su dogovorene na poslednjoj sednici Radne grupe, a koje su u Planu rada u narednih godinu dana“.

„Do sada je izvršena pretraga terena na 15 lokacija u centralnoj Srbiji, koje nisu rezultirale pronalaskom posmrtnih ostataka“, kažu u Komisiji i optužuju Prištinu da odbija proveru mesta na Kosovu koje je zahtevao Beograd.

Priština odbacuje optužbe. Predsednik kosovske Komisije za nestale Andin Hoti rekao je ranije za RSE da je na teritoriji te države istraženo 2.700 lokacija.

Ceo tekst možete pročitati na portalu Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari