Srbija pri vrhu lestvice u Evropi po smrtnosti od kancera

Kancerološka sekcija Srpskog lekarskog društva i Sekcija sestara u onkologiji UMSTBS okupljaju stručnjake od 31. oktobra do 3. novembra

Ostavite komentar


  1. Osim stila zivota veliki problem za tako visoku smrtnost od kancera su nestrucnost i nezainteresovanost profesije. Diplome nisu garancije strucnosti i kvaliteta rada. Imao samo priliku da vidim sirom Srbije u kakvim se nehigijenskim uslovima lece takvi pacijenti. Da ne spominjem arogantne sestre… Mislim da kao narod zasluzujemo bolje.

  2. zbog čega pacijentkinja ne dobija odštampan izveštaj ginekologa, a ne dobijamo ni izveštaje lekara opšte prakse?! Dokle god ti jedno pričaš, a ne vidiš šta oni kuckaju ili mastiljare moguće je da pišu šta im padne na pamet, a pacijentu je neizvodljivo da dokaže lekarske greške. Odeš kod ginekologa, primi te, na blokčiću koji je dobio od neke farmaceutske kuće on ti na listu označi lek koji možeš, ali ne moraš da kupiš i ti svratiš do apoteke, saznaš da možeš i tablu da kupiš, a kada zamoliš uz to i uputstvo da saznaš je li kompatibilan sa drugom terapijom koju uzimaš i dobiješ pojašnjenje apotekarke čemu služi taj lek, onda ti se okrene u stomaku. Juče sam se zhvalila apotekarki i rekla da meni taj lek nije potreban, jer nemam takve probleme, a kada me pitala ko mi ga je preporučio i čula da je u pitanju ginekolog njen pogled je rekao sve što bi izgovorila, a ne sme. Često puta nameće mi se pitanje da li je u pitanju neverovatna lekarska pohlepa dovela do ovakvih situacija ili čisto neznanje. Velika stopa smrtnosti u Srbiji govori puno o našem zdravstvenom sistemu. Ako se nešto ne promeni moći ćemo to da počnemo da koristimo prilikom zahteva za azil obzirom da ovde nemamo elemantarno pravo da dobijemo preciznu dijagnozu i adekvatnu terapiju. Ona priča da srbin kod lekara ne ide, pa mu je nemoguće pomoći u poslednjem trenutku je izmišljotina da se pokrije njihov nesavestan rad ili veliko neznanje.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.