Srbija proteruje rusku državljanku zbog učešća u antiratnim protestima 1foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ruska državljanka Elena Koposova, koja sa porodicom već četiri godine živi u Srbijia, a u avgustu 2023. godine je podnla zahtev za stalno nastanjenje, primila je rešenje policije, kojim se ne samo odbija njen zahtev, nego joj naređuju da u roku od 30 dana napusti Srbiju, saopštio je danas ruski antiratni aktivista Pjotr Nikitin.

Razlog za to je, tvrdi Nikitin u saopštenju prosleđenom medijima, procena Bezbednosno informativne agencije (BIA) da Elena, koja je inače književni prevodilac, predstavlja „neprihvatljiv bezbednosni rizik”.

Prema Zakonu o strancima, neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ukoliko raspoloživi podaci i saznanja ukazuju da stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Srbije, dobra zaštićena međunarodnim pravom i nacionalnu, regionalnu i globalnu bezbednost od značaja za Srbiju i pravni poredak, naveo je Nikitn pozivajući se na član 9. stav tri tog zakona.

Koposova je, prema navodima Nikitina, 5. marta 2022. godine, zajedno sa 25 drugih Rusa koji žive u Srbiji, javno potpisala otvoreno obraćanje pripadnika ruske dijaspore povodom rata u Ukrajini kojim se poziva na miting protiv rata i diktature, koji je održan u Beogradu 6. marta, a osim toga, nikada se nije bavila aktivizmom ili politikom.

Ovo je možda najšokantniji od svih dosadašnjih slučajeva progona antiratnih Rusa u Srbiji koji može da ima tragične posledice po jednu sasvim običnu porodicu, jedino zato što se čovek jednom usudio da se javno izjasni da je protiv bombardovanja mirnih gradova i ubistva ljudi, ocenio je Nikitin, naglašavajući da će se Koposova žaliti na tu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari