Srbija: Skoro 60 odsto za smrtnu kaznu

Svetski dan protiv smrtne kazne se obeležava sutra

Ostavite komentar


  1. Ma sta ce nam to, najbolje da ubijete nekoga a onda da vas puste jer gde jos i da vas hrane u zatvoru! Samo struja!

  2. Pa, kad Hriscani nismo. Niko ne razmislja o posledicama samo jedne nepravedno dosudjene smrtne kazne. Po cemu se onaj koji se zalaze za kaznjavanje egzekucijom razlikuje od onog ko je na smrtnu kaznu osudjen. Da ne poninjem da na smrtnu kaznu mogu biti osudjeni i oni koji nikoga nisu ubili. A i statistika kaze da uvodjenje smrtne kazne ne smanjuje broj krivicnih dela. Ali, narod voli senzacije. Kao nekad, pa da se vrse javna vesanja? Jezim se od krvozednosti. Nije li divoljno osudjenog izolovati i spreciti ga u daljem vrsenju zlodela, npr i dozivotno? Smrtna kazna je poput krvne osvete, ali legalizovane.

  3. Podrška smrtnoj kazni je izaz želje čoveka da živi u društvu utemeljenom na pravdi. A pravedno društvo je osnovano na jednakosti ljudi, na reciprocitetu njihovih medjusobnih odnosa. Svaki put kada za kapitalni zločin, ubistvo sa predumišljajem, sud ne dosudi smrtnu kaznu, država i društvo se ogreše o pravdu, i žrtvu smatraju osobom manje vrednom od zločinca.
    Jasno je otuda da veličinu svake kazne određuje veličina učinjenog zlodela, a ne očekivane koristi kao posledica kažnjavanja, jer se time ogrešujemo i o prava žrtve, ali i zločinca.
    Smrtna kazna ima svoje mesto i moralno opravdanje u svakom društvu koje sebe smatra pravednim, a sve svoje članove jednakim.

Ostavite komentar


Društvo

Protest protiv Rio Tinta u Valjevu: „Ako odbranimo grad odbranićemo i državu“ 8

Protest protiv Rio Tinta u Valjevu: „Ako odbranimo grad odbranićemo i državu“

"Nema politike, ideologije zaboravite to. Moramo svi zajedno da delujemo, politika je nebinta, važna je samo ideja da odbranimo naš grad. Ako odbranimo grad odbranićemo i državu", poručio je sa skupa okupljenim građanima u Valjevu reditelj Zoran Đorđević koji živi u Brazilu. Na gradskom trgu trgu u tom gradu u toku je protest protiv Rio Tinta i iskopavanja i eksploatacije litijuma u Srbiji, ali i u valjevskom kraju.

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.