Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić juče je u Vašingtonu, povodom reagovanja na njegovu izjavu listu Vašington Tajms, rekao da Beograd vidi Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu, suverenu, državu sa kojom želi da gradi najbolje moguće odnose na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Vašington Tajms je preneo Jeremićevu ocenu da je „bizarno“ i „nelogično“ da BiH, kao protektorat UN, kojim „upravlja vicekralj“, postane u januaru članica SB UN. „Moramo da odlučimo da li ćemo dozvoliti da se demokratija razvija u Bosni… ili možemo da kažemo: ‘To nije država, to je protektorat i imenovaćemo visokog predstavnika sa gubernatorskim ovlašćenjima, kao vicekralj Indije. Možda nam je to potrebno, ali onda hajde da prestanemo da se pretvaramo da je to država“, citira Vašington Tajms reči Jeremića. Tim povodom, Jeremićje izjavio da Srbija snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum i sve o čemu se dogovore tri naroda u BiH. S druge strane, kako je saopšteno u Sarajevu, ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj oštro je u telefonskom razgovoru sa Jeremićem negodovao zbog njegove izjave vašingtonskom listu i ocenio da je rečo „neprimjerenom mešanju srpskog šefa diplomatije u unutrašnje stvari BiH“. Alkalaj je ukazao da je „nedopustivo nazivati buduće članstvo BiH u SB UN bizarnim i nelogičnim“ i poručio da je „neupitan suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao punopravne članice UN i drugih brojnih međunarodnih institucija“.

SAD za integraciju Balkana u EU

Vuk Jeremićje izjavio tokom radne posete SAD da postoji obostrana želja Srbije i SAD za poboljšanjem međusobnih odnosa, iako se stavovi o Kosovu razlikuju. Postoje razlike što se tiče budućeg statusa Kosova, ali ima mnogo pitanja o kojima su nam pogledi apsolutno identični, rekao je Jeremić, posle razgovora sa zamenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom. Posle sastanka u Stejt departmentu, šef srpske diplomatije rekao je novinarima da su u razgovoru sa Štajnbergom identifikovana polja gde postoji potpuna saglasnost između SAD i Srbije – a to je da Srbija i Balkan treba da budu integrisani u EU i da nastave sa daljim razvojem. Jeremićje ocenio da još uvek postoji dosta prostora za ekonomsku saradnju Beograda i Vašingtona i pored svetske ekonomske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari