Srbija: Svaki četvrti u riziku od siromaštva 1Foto: FreeImages / Eva Schuster

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija (EMPS) saopštila je danas da se u Srbiji u riziku od siromaštva nalazi 25,4 odsto stanovnika (1,8 miliona ljudi) naspram 17,3 odsto u Evropi.

Čak 33 odsto stanovništva ima subjektivan osećaj da teško sastavlja kraj sa krajem, dok U Evropi taj osećaj ima njih 10 odsto.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, 17. oktobra, EMPS se poziva na najnovije podatke o riziku od siromaštva u Srbiji koje je u martu ove godine objavio Republički zavod za statistiku na osnovu Ankete o prihodima i životnom standardu (SILC) iz 2015. godine, po kojima je u Srbiji se u riziku od siromaštva 25,4 odsto stanovnika, kao i godinu dana ranije.

Podaci Eurostata govore da je ovo znatno više od stope u EU koja iznosi 17,3 odsto. Ovako visoku stopu rizika od siromaštva ima i Rumunija, a nešto nižu, oko 22 odsto imaju baltičke države, Bugarska, Grčka i Španija.

Prag rizika od siromaštva (relativna linija siromaštva) u 2015. godini je iznosio 14.920,00 dinara mesečno za jednočlano domaćinstvo.

Za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece starosti do 14 godina prag rizika od siromaštva je iznosio 31.332,20 dinara, tj. za četvoročlana domaćinstva koja su imala mesečne prihode veće od ovog iznosa se smatralo da nisu u riziku od siromaštva.

U periodu negativnog demografskog rasta i konstantno niske stope nataliteta, EMPS ističe da su rizikom od siromaštva posebno pogođena deca i mladi.

Ova organizacija konstatuje da se u Srbiji poslednjih nekoliko godina gotovo ništa nije promenilo u politici smanjenja siromaštva i nejednakosti.

EMPS poziva Vladu Srbije, nadležna ministarstva i druge relevantne organe javne uprave da smanjenje siromaštva postave kao prioritetni cilj u sve razvojne strategije, kao i da hitno unaprede politike zapošljavanja i socijalne zaštite i njihovu primenu, kako bi se sprečilo dalje osiromašenje građana i ostvario održiv razvoj po meri čoveka.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari