Bivši predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar izjavio je juče da institucije u Srbiji moraju učiniti sve što mogu kako bi preostala dvojica haških optuženika – Ratko Mladić i Goran Hadžić, bila izručena Tribunalu, jer njima mora da se sudi pred tim sudom.

Pokar je na konferenciji „Suđenja za ratne zločine – aktuelan trenutak, rezultati, perspektive“, održanoj u Sava centru, rekao da se nada da će napori srpskih vlasti i institucija da ispune obavezu izručenja dvojice haških begunaca biti pozitivno okončani. Kako je objasnio, većina predmeta pred Tribunalom je već zaključena, a u toku su procesi protiv 26 od ukupno 161 optuženog, kao i odlučivanje o 10 žalbi na presude. On je naglasio da društva moraju da nastave međusobnu saradnju i da izlazna strategija Tribunala, prema kojoj će sud završiti rad 2010, „predstavlja povratak predmeta tamo gde pripadaju“.

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero naglasila je da izvršna vlast mora da obezbedi uslove da se suđenja za ratne zločine odvijaju pred domaćim sudovima. Ona je istakla da saradnja s Tribunalom, kao i sa pravosudnim institucijama u regionu ima suštinski značaj, naročito zbog zaštite svedoka i prikupljanja dokaza do kojih je teško doći, jer su ti zločini počinjeni pre više godina.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je da će Srbija ispuniti sve preostale obaveze prema Tribunalu i da će uhapsiti i izručiti Mladića i Hadžića. On je naveo da je završetak saradnje neophodan zbog Srbije i pravde, izvinjenja žrtvama, ali i moralne, materijalne i političke štete koju begunci nanose državi. Prema njegovim rečima, Tribunalu je do sada izručeno 46 optuženih za ratne zločine, a pred domaćim pravosudnim organima je u poslednjih pet godina procesuirano 258 predmeta, a 91 osoba je optužena.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da se suočavanje s prošlošću ostvaruje ne samo osnivanjem specijalnih sudskih instanci, posebnih tribunala i komisija za istinu, već i ponovnim otvaranjem i revizijom u političkim i akademskim krugovima, krivičnog dela genocida i zločina iz prošlosti čiji su počinioci do danas uspeli da izbegnu odgovornost i krivične sankcije. Kako je naglasio Vukčević, Srbija je danas talac Ratka Mladića i Gorana Hadžića, jer se njihovo izručenje sudu u Hagu javlja kao jedna od najozbiljnijih prepreka evropskim integracijama.

Skup u Centru Sava je organizovao Okružni sud u Beogradu u saradnji s Misijom OEBS-a u Srbiji i uz podršku Ministarstva pravde i Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

 

Suđenja ključna za suočavanje

Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom, rekao je da Srbija čini sve što je u njenoj moći da se Ratko Mladić i Goran Hadžić nađu pred Tribunalom. „Suđenja za ratne zločine i saradnja s Tribunalom su međunarodna, ali i moralna obaveza za utvrđivanje istine o zločinima koji su se dogodili. Suđenja bi trebalo da predstavljaju najvažniji element suočavanja s prošlošću“, zaključio je Ignjatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari