Srbija je izvor, tranzitni prostor i odredište za muškarce, žene i decu podvrgnute seksualnoj eksploataciji i prunudnom radu u kući i prinudnoj prošnji, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu.



Na listi koja ima četiri kategorije od kojih je najviša prva, Srbija je svrstana u „grupu 2“. U istoj grupi je i većina zemalja Balkana, kao i desetine drugih zemalja sveta, a kako se navodi u izveštaju vlade tih država ne ispunjavaju standarde u potpunosti, „ali ulažu znatne napore da ih dostignu“.


Prema procenama američkih vlasti, koje u svom izveštaju rangiraju 188 zemalja po tome kako su delovale po pitanju borbe protiv trgovine ljudima i drugih oblika eksploatacije, u svetu je čak 27 miliona ljudi svedeno na robove.

Inače, ruske vlasti izrazile su nezadovoljstvo posle objavljivanja američkog izveštaja da Rusija i Kina nisu ispunile minimum standarda u borbi protiv trgovine ljudima, zbog čega ih je Vašington svrstao u istu grupu sa Severnom Korejom i Sirijom, i to uz mogućnost uvođenja sankcija.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da samo pitanje mogućeg uvođenja sankcija Rusiji izaziva nezadovoljstvo i da bi sankcije bile kontraproduktivne razvoju američko-ruskih odnosa. „Nažalost, umesto da vode preciznu i objektivnu studiju o tretiranju ljudi, uključujući i na tlu SAD, autori izveštaja koriste neprihvatljive metode tako što su vlade svrstane prema političkoj simpatiji ili antipatiji Stejt departmenta“, navodi se u ruskom saopštenju.

Rusija i Kina, kao i Uzbekistan, pale su u najnižu kategoriju u izveštaju. Predsednik SAD Barak Obama ima 90 dana da odluči da li će uvesti sankcije protiv te tri, ali i još 18 zemalja. Obama može da blokira razne oblike pomoći tim državama, ali, kako navodi agencija AP, malo je verovatno da će to učiniti u slučaju Kine, Rusije i Uzbekistana, pošto su te zemlje strateški važne za Vašington.

U izveštaju Stejt departmenta ocenjene su i SAD, koje su među 30 zemalja „prve kategorije“ što znači da ispunjavaju minimum standarda za borbu protiv trgovne ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari