Ministarstvo prosvete obavestilo je Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o nastavku učešća Srbije u narednom ciklusu PISA testiranja 2015. godine, rečeno je Danasu u tom ministarstvu.

Nakon pisanja našeg lista da je učešće Srbije u PISI 2015 dovedeno u pitanje, jer Ministarstvo prosvete nije na vreme potpisalo ugovor sa OECD-om (rok je bio 1. septembar prošle godine), reagovao je ministar prosvete Tomislav Jovanović, koji je obećao da će novac za naredni ciklus istraživanja biti obezbeđen. Kako saznajemo, ministar je odmah dao nalog službenicima Ministarstva da stupe u kontakt sa nadležnima u OECD-u i da ih obaveste o spremnosti naše države da nastavi učešće PISI.

Naredni korak je na OECD-u, koji treba da odluči može li se naša zemlja i pod kojim uslovima naknadno priključiti. Podsetimo, Majkl Dejvidson, jedan od članova PISA tima iz ove međunarodne organizacije, izjavio je za Danas da je OECD „spreman da razmotri mogućnost uključivanja Srbije u PISU 2015“.

Za sada je ostalo otvoreno pitanje izmirenja troškova za prethodni ciklus testiranja 2012. godine. U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da učešće u PISI podrazumeva pokrivanje dve vrste troškova – međunarodnih organizatora OECD i lokalnih troškova za realizaciju istraživanja Institutu za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

– Međunarodni troškovi za PISA 2012. iznosili su 122.000 evra i u potpunosti su izmireni prema OECD. Troškovi u iznosu od oko 30.000 evra prema Institutu za psihologiju su plaćeni, a preostali manji deo od oko 13.000 evra biće izmiren kada ta institucija shodno ugovoru dostavi neophodnu dokumentaciju – rečeno nam je u Ministarstvu prosvete. 

Rezultati iz 2012. biće 3. decembra

Kako saznajemo, novac za učešće u poslednjem ciklusu ovog istraživanja 2012. obezbeđen je iz kredita Svetske banke i Evropske investicione banke. Rezultati tog testiranja biće objavljeni 3. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari