Skupština Republike SrbijeFoto: Radenko Topalović/Danas

U Domu narodne skupštine danas je održana svečanost povodom otvaranja izložbe „Srbija u Frankofoniji“, koja kroz 126 stranica kataloga i oko 60 panoa ističe neka od najsvetliijih poglavlja kulturno-istorijskih, diplomatskih i političkih veza Srbije sa zemljama članicama Frankofonije poput Francuske, Monaka, Švajcarske, Кraljevine Maroko, Tunisa, Egipta, SAD, Кanade, Кonga, Sejšela, Malija, i mnogim drugim zemljama.

Svečani prijem otvorila je potpredsednica Narodne skupštine republike Srbije, Snežana Paunović.

Tom prilikom rekla je da ova izložba nije samo podsećanje na naše kulturne i jezičke veze, već i znak naše čvrste posvećenosti principima koji ujedinjuju sve nas.

„Ipak, moram da naglasim da nas zabrinjava što do sada nismo postigli status koji zaslužujemo u ovoj organizaciji“, rekla je Paunović.

Dodala je da smatra da zajednički cilj treba da bude udruživanje vizija i iskustava o Frankofoniji, kako bi se zajednički definisao strateški pravac za budućnost.

Prisutnima se obratila i šefica Stalne delegacije Narodne skupštine republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije Jadranka Jovanović.

Ona je istakla da se na izložbi ističu neke od ličnosti koje su značajno obeležile pojedine epohe odnosa zemalja članica ove velike međunarodne organizacije sa Srbijom.

„Ove godine obeležili smo 90 godina od ubistva kralja Aleksandra I Кarađorđevića u Marselju, što je takođe obuhvaćeno izložbom. Izložba se nastavlja pozivom na EXPO 2027, najveću svetsku izložbu čiji je Beograd zvanični domaćin“, naglasila je Jovanović.

Podvukla je da ne sme da se zaboravi da je Srbija tokom velikog rata izgubila 30 odsto stanovništva, od toga 55 posto muškog stanovništva, i izrazila veliku zahvalnost Tunisu, Alžiru, Maroku – simbolima spasa i oporavka srpske vojske tokom velikog rata.

„Pred nama je viteško lice Srbije u svoj svojoj veličanstvenosti: tradicijom, istorijom, lepotama, stradanjima, patnjama, duhovnošću, nepravdama, borbama i napretkom…u periodu od sedam vekova. S pravom možemo biti ushićeni, istovremeno i radosni i bolni, ali svakako pre svega ponosni na našu voljenu Srbiju“, zaključila je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari