Kolektivni sportisti uvek su bili obeležje Srbije, pogotovo u poslednjoj dekadi 20. veka i početkom 21, kada su medalje donosili košarkaši, odbojkaši, vaterpolisti i rukometaši.

Idoli mladih nisu bili takmičari u tenisu, atletici, plivanju jer su i najmanje uspehe kolektivni sportovi bacali u senku medaljama sa gotovo svakog velikog takmičenja. Ipak, pojavom Novaka Đokovića, Ane Ivanović i Jelena Janković tenis je postao popularan pre nekoliko godina, da bi nedavno stopama belog sporta krenula i atletika koja je možda jedini sport pored fudbala koji se prati u svim državama na svim kontinentima jer može se reći da nema zemlje koja nema bar jednog uspešnog atletičara.

Ivana Španović je stekla popularnost još u mlađim kategorijama gde je bila izuzetno uspešna, ali idol mladih postala je osvajanjem bronze na Svetskom prvenstvu prošle godine u Moskvi koju je malo ko očekivao. Da atletika dobije pažnju kakvu zaslužuje, postarao se i Emir Bekrić, koji je uspešan u disciplini 400 metara prepone, gde Evropljani svakako imaju manje dobre rezultate od takmičara sa drugih kontinenata. Tu je i Asmir Kolašinac, treći u Evropi u bacanju kugle, kao i Mihail Dudaš, višebojac. Ali, često se postavlja pitanje da li su ljubitelji sporta u Srbiji svesni značaja medalja u kraljici sportova i da li mediji posvećuju dovoljno pažnje atletici? Mnogi atletičari bi odgovorili odrično. Među njima i Asmir Kolašinac, koji je nedavno u intervjuu za naš list izjavio da je medijska pažnja posle medalja svakako veća, ali da to uvek može bolje, dodavši da najviše pažnje i dalje imaju sportisti čiji sportovi u svetu nisu toliko popularni kao atletika. I Emir Bekrić je posle srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju pre dve godine objasnio razliku u postavljanju medija prema njemu pre i posle velikog uspeha.

– Mi atletičari retko smo interesantni medijima, večito živimo u senci takozvanih velikih sportova. Čak i u sportskim glasilima. Do srebra sam imao tek nekoliko novinara u telefonskom imeniku, a posle Evropskog prvenstva mi je inboks bio bukvalno zatrpan pozivima za intervjue i snimanja. Nisam znao šta me je snašlo. Sav taj pritisak sam izdržao samo zato što mi je to bila obaveza i stvar bontona. A najviše zbog promocije nepravedno skrajnute atletike. Ako su samo jedan dečak ili devojčica počeli da se bave njome, inspirisani time što smo Asmir Kolašinac i ja uradili 29. juna, onda je vredelo odgovarati na sva ta pitanja i pozirati fotografima – rekao je pre dve godine Bekrić.

Od tada Srbiju su više puta atletičari obradovali, ali i dalje se čini da su u centru pažnju samo kada osvoje medalju na velikim takmičenjima. Da li će se to promeniti, ostaje da se vidi, ali nema razloga da tako ne bude jer će konstantni uspesi osvajača medalja za Srbiju u kombinaciji sa nadolazećim mladim atletičarima i održavanju Evropskog prvenstva u dvorani 2017. godine „naterati“ medije da pišu o njima, a ljubitelje sporta da konstantno prate rezultate Bekrića, Kolašinca, Španovićeve, Amele Terzić, Dragane Tomašević, Tatjane Jelače i mnogih drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari