U Banjaluci je održan sastanak premijera država regiona povodom pripreme plana i koordinacije aktivnosti na sprečavanju svih posledica snežnog nevremena koje je pogodilo region. U tom smislu je ocenjeno da zasad nema opasnosti od poplava u regionu.


Domaćin sastanka bio je predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, a učestvovali su predsednici vlada Mirko Cvetković, Crne Gore Igor Lukšić, Federacije BiH Nermin Nikšić, predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i izaslanik predsednika Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. Na sastanku je usvojeno šest zaključaka kojima se, pored ostalog, daje „puna podrška ministarstvima, nadležnim institucijama i elektroprivredama u smislu koordinacije svih aktivnosti u cilju prevencije od eventualnih poplava“. Učesnici sastanka su saglasni da je potrebno odmah imenovati predstavnike vlada, na nivou resornih ministarstava, koji će koordinisati sve dogovorene aktivnosti.

Dogovoreno je i da u toku ove godine bude održana ministarska konferencija na kojoj će biti usaglašeni i potpisani protokoli o saradnji u uslovima elementarnih nepogoda. U zaključcima se navodi i da je potrebno analizirati kompatibilnost sistema za odbranu od poplava i usaglasiti način za njihovu rekonstrukciju i izgradnju.

Milan Dacić, direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda (RHMZS), kaže za Danas da prema trenutnim prognozama u narednih deset dana našoj zemlji ne prete poplave i izlivanje reka.

– Opasnosti od poplava ima samo na manjim slivovima i kanalima koji su zapušteni, neočišćeni i na kojima su neki objekti bespravno sagrađeni, a glavni slivovi reka nisu ugroženi, naglašava Dacić. On dodaje da je ova institucija u stalnoj vezi sa svim državnim i javnim preduzećima. Istog mišljenja je i Slavimir Stevanović, hidrolog i zamenik direktora RHMZS, koji ističe da je nakon prošlogodišnje suše zemlja zasad „sposobna“ da prihvati svu vodu nakon topljenja snega.

– Hidrološka situacija je u zemlji povoljna, jer nema naglog topljenja snega. Temperature se postepeno uvećavaju, a u višim predelima je tokom noći temperatura i dalje u minusu, što je dobro, jer sprečava naglo topljenje, ukazuje Stevanović.

Saradnja u protivgradnoj zaštiti

Pomoćnik ministra – načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić u Bačkoj Topoli je juče tvorio konferenciju o realnim aspektima regionalne saradnje Srbije i Mađarske u okviru zajedničkog programa protivgradne zaštite „Hailnet“ Konferencija ima za cilj razvoj i izgradnju zajedničkog sistema odbrane od grada u graničnom delu između Srbije i Mađarske, na području Vojvodine i županija Bač – Kiškun i Čongrad. Beta

Zabrana rada splavova

Smederevo – Gradski štab za vanredne situacije Smedereva razmatrao je stanje leda na Dunavu, stanje kanalske mreže i produžio važnost naredbe Štaba o zabrani rada splavova. Štab je doneo naredbu da se naloži vlasnicima objekata na vodi da organizuju neprekidna dežurstva, prate priveze i preduzmu sve mere bezbednosti kako ne bi bila pričinjena materijalna šteta na njihovim i drugim plovilima. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari