Izložba „Srbija, zemlja fresaka“, iz zbirke Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, otvorena je u Gradskoj galeriji Užice. Postavka je priređena povodom Dana Užica – 9. oktobra, u saradnji Gradske galerije i Narodnog muzeja u Beogradu. Postavku čine kopije detalja živopisa katedrale Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Kopije su izradili slikari supružnici Zdenka i Branislav Živković, verno prenoseći suptilnost stila dvorske slikarske radionice kralja Milutina, majstora Mihaila i Evtihija.

Na kopijama fresaka iz prizrenske katedrale, koju je početkom 14. veka podigao kralj Milutin, prikazani su detalji koji se često ne zapažaju u okviru složenih scena. Zdenka i Branislav Živković su, od 1950. do 1955. godine, uradili ukupno 148 kopija malog formata, a izbor za postavku je sačinio mr Bojan Popović. Na izložbi se mogu videti detalji monumentalnih zidnih kompozicija kompleksnog hrama Bogorodice Ljeviške, čiju su unutrašnjost, u periodu od 1310. do 1313. godine, oslikali Evtihije i Mihailo Astrapa, koje je angažovao kralj Milutin.



– Zdenka i Branislav Živković su radili u tadašnjem Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Kopije su izrađivali krišom, iako ih nije pratila sumnja da su politički nepodobni. Hteli su da sačuvaju ono što je sakralno i sveto, ali i ono što je suština umetnosti četrnaestog veka. Na freskama su detalji, od kupole do samog tla, od oltarskog prostora do spoljne priprate, remek dela koja su sukcesivno 20 godina stvarali slikari na dvoru kralja Milutina – naveo je Popović otvarajući izložbu, koja se može pogledati do 2. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari