Srbin iz Zvečana uhapšen dok je išao na sahranu Stefana Nedeljkovića 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Srbina Lazara J. iz Zvečana uhapsila je danas kosovska policije na Jarinju, dok je sa porodicom, prijateljima i sunarodnicima krenuo na sahranu Stefana Nedeljkovića u Vrnjačkoj Banji, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju, Lazar J. je bez razloga izveden iz automobila, u kome se nalazio i priveden je na prelazu Jarinje, dok je ostala kolona Srba koja je krenula na sahranu nastavila put Vrnjačke Banje.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila je advokata koji pokušava da utvrdi sve okolnosti njegovog hapšenja.

Kosovska policija potvrdila je za Kossev da je danas zaustavila danas L. J. na prelazu Jarinje i sprovela ga u Južnu Mitrovicu radi ispitivanja.

Zamenik komandira Kosovske policije za region sever Veton Eljšani rekao je za Kossev da su danas službenici na prelazu Jarinje zaustavili Srbina L. J. (32) kako bi bio ispitan.

Eljšani nije imao saznanja o tome u vezi sa kojim slučajem se konkretno ispituje ta osoba, odnosno da li će biti pušten nakon ispitivanja, dodavši da o tome odlučuje tužilac.

„Trenutak koji je Priština izabrala za privođenje Lazara J. pokazuje direktnu i sračunatu nameru Kurtija i njegovih ekstremista da Srbima zagorčaju život, da ih hapšenjima, lažnim optužnicama, prebijanjima, vređanjima po nacionalnoj osnovi nateraju da napuste svoja vekovna ognjišta i sever Kosova i Metohije etnički očiste od Srba. Za sve to vreme međunarodna zajednica ćuti i nemo posmatra iživljavanje i progon Srba, nevoljna da urazumi Kurtija i spreči ga da zapali bure baruta na ovim prostorima“, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ovim povodom oglasila se i Srpska lista, koja je ocenila da se uz ćutanje međunarodne zajednice nastavlja progon srpskog naroda na Кosovu i Metohiji. U ovom trenutku advokat pokušava da sazna gde se nalazi Lazar J.

„Ova otmica i brutalnost Кurtijevog režima očigledno je posledica ćutanja međunarodne zajednice koja sada i bez oklevanja očigledno dozvoljava sve ono što Aljbin Кurti (Albin) radi srpskom narodu, a što su do pre nedelju dana činili prikriveno uz lažne pozive Кurtiju da deeskalira situaciju. Sada je više nego jasno da je Srpski narod pred očima КFOR-a, Euleksa, UNMIК-a i „svih lažnih dušebrižnika za ljudska prava ostavljen na milost i nemilost Кurtijevog režima“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari