Srbin kažnjen u Hrvatskoj zbog toga što je njegov sin pokazivao tri prsta 1Hrvatska polcija Foto: Oslobođenje

Otac deteta koje je u Hrvatskoj iz automobila beogradskih registarskih tablica pokazivalo tri prsta kažnjen je u toj državi zbog „zanemarivanja nadzora nad detetom“.

Splitsko-dalmatinska policijska uprava saopštila je da se događaj desio u mestu Kaštel Lukšiću.

„Sprovedenim postupkom utvrđeno je da je otac deteta, 33-godišnji državljanin Srbije, izvršio prekršaje iz čl. 27. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira tako što je kao roditelj zanemario nadzor nad detetom koje je zbog izostanka roditeljskog nadzora izvršilo prekršaj iz člana 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira“, naveli su u policiji.

Kako se dalje navodi, utvrđeno je da je na području Grada Kaštela za vreme vožnje ruku kroz prozor pružilo dete koje je bilo smešteno na zadnjem sedištu u vozilu.

„S obzirom na činjenicu da dete prema Krivičnom zakonu Republike Hrvatske (osoba do navršenih 14 godina) nije krivično odgovorno, prema detetu se ne mogu pokrenuti krivični i ili prekršajni postupci, već se postupa na osnovu mera za zaštitu prava i dobrobiti deteta zbog čega su obavljeni potrebni razgovori“, saopštila je hrvatska policija.

Utvrđeno je i da je Srbin ugrozio bezbednost u saobraćaju jer se nije držao sredine obeležene trake.

Iz policije su dodali da je on prekršajno sankcionisan, nakon čega su i on i ostali putnici u automobilu pušteni iz službenih prostorija i napustili teritoriju Hrvatske.
Navodi se i da se u jednom trenutku vozilo zanelo na levu stranu i umalo udario u vozilo iz suprotnog pravca, a u automobilu su se nalazile četiri osobe, dvoje odraslih i dvoje dece.

Radi se o „rendž roveru“ bele boje, beogradskih registarskih tablica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari