Muslimanski mjesec posta Ramazan, ušao je u drugu polovinu. Dani su najduži, a post, tokom koga se ni ne jede ni ne pije, dnevno traje i do 18 sati.

U razgovoru za Sandžak Danas glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Pljevlja i imam Husein pašine džamije Samir ef. Kadribašić, objašnjava da je Ramazan „proljeće u duši muslimana“, kada obnavljaju svoju vjersku svijest i proširuju vjerska shvatanja, spoznaje i osjećanja.

– Srca muslimana osvježe se novom snagom imana kroz pojačan ibadet u ovom mjesecu, kroz post i noćni namaz. Rijetko se džamije i mesdžidi napune van Ramazana, dok je to svakodnevna pojava tokom mjeseca posta. To uzrokuje poseban odnos između vjernika, učvršćuju se veze medu ljudima i međusobno potpomaganje. Bogati se solidarišu sa siromašnima. Onaj ko je svoj stomak napunio hranom ne može razumjeti gladnoga sve dok i sam ne osjeti glad. Onaj ko je svoju potrebu za pićem zadovoljio ne može pravilno razumjeti žednoga sve dok i sam ne osjeti žeđ. Sve te osjećaje upoznajemo kroz post, jačajući zahvalnost Allahu, dž.š. i svijest o blagodatima koje su nam date, poručuje ef. Kadribašić.

*Kako se provodi mjesec posta u Pljevljima i ima li kakvih specifičnosti u odnosu na druge sredine?

– Mjesec posta u Pljevljima prolazi u duhu tradicije i tradicionalnih običaja ovdašnjih muslimana. Miris Ramazana se osjeća u skoro svakoj muslimanskoj kući, mahali, džamiji. Specifičnost Ramazana u Pljevljima se ogleda u tradicionalnim obredima specifičnim samo za ovaj kraj. Između ostalog, 27. noć Ramazana je nadaleko poznat događaj koji se na poseban način obilježava u Pljevljima. Naime, te noći se izlaže dlaka iz brade poslanika Muhammeda a.s., vjernici je posjećuju i prisjećaju se tradicije Islama, životnog puta Muhammeda a.s. i veličanstvenog događaja početka objave Kur’ana časnoga koji se zbio u toj noći!

*Kakav je odnos između muslimana i pravoslavaca u Pljevljima?

– Odnosi između muslimana i pravoslavaca u Pljevljima su danas, čini se bolji nego ikada ranije. Posebno bih istakao odnos dviju vjerskih zajednica, Islamske zajednice i Pravoslavne crkve. Nakon perioda s početka 90-ih godina prošloga vijeka, kada su ti odnosi bili poremećeni nekim pogrešnim politikama, danas možemo reći da smo izuzetno ponosni na odnose dvije vjerske zajednice i međusobne odnose muslimana i pravoslavaca uopšte u gradu.

*Prije nekoliko dana reagovali ste saopštenjem u vezi groblja u Bukovici. O čemu se zapravo radi?

– Poznato je da su Pljevlja u prošlosti imala veliki broj vakufskih zadužbina u objektima i zemljišnim posjedima koje su državne vlasti oduzimale na razne načine u posljednjih 100 godina, agrarnim uredbama, ili nacionalizacijom u komunističkom periodu. Poslije Pljevalja poznato je da su Nikšić i Bar imali veliki broj vakufa ili zadužbina, koje su darodavci poklanjali za opšte dobro. Poznato je takođe i da država Crna Gora još uvijek nije u stanju da donese Zakon o restituciji imovine vjerskim zajednicama i da vrati ono što je kroz vrijeme oduzeto ili da na pravičan način obešteti vlasnika imovine. Mi smo još prije 10 godina predali dokumentaciju Ministarstvu finansija, očekujući da će nam imovina za koju imamo nesporne dokaze biti brzo vraćena, ali to se nije dogodilo ni do danas. Svi su izgledi da smo mi kao Islamska zajednica zatočenici „sporova“ između Srpske i Crnogorske crkve u Crnoj Gori, mada svi dosadašnji pokazatelji govore u prilog tome da država i ne pomišlja da vrati oduzetu imovinu. U konkretnom slučaju radi se o sledećem: prije nekoliko godina na teritoriji opštine Pljevlja izvršeno je avionsko snimanje terena i vlasnici imanja su bili u obavezi da vidnim oznakama obilježe svoja imanja, što smo i mi učinili. Sada je došlo do rada na terenu i svi vlasnici se pozivaju u Upravu za nekretnine gdje im se predstavljaju detalji snimanja parcela kako bi dali eventualne sugestije. Nama je na isti način predstavljeno mjesno groblje u centru MZ Bukovica u selu Kovačevići. Groblje je staro više od 300 godina što svjedoče brojni nišani i stari i oni novijeg vremena. Naravno iz nepoznatog razloga mi nismo imali dokaz o vlasništvu u Upravi za nekretnine i predstavnik lokalne uprave je tražio da se predmetno grobljem uknjiži kao državna imovina sa pravom raspolaganja opštine Pljevlja. Zbog toga smo mi reagovali.

 

 

Čuvati i očuvati jedinstvo

– Moja poruka muslimanima Pljevalja i Crne Gore bi bila da čuvamo i očuvamo naše jedinstvo. Jer, u jedinstvu je snaga. Da se okanimo mentora iz vana i njihovih sumanutih političkih ideja i nacionalnih tenzija. Istovremeno, potrudimo se da naše komšije nemuslimane ni jednog trenutka ne zapostavimo niti bilo čime ih ugrozimo. Jer, Crna Gora je država svih nas podjednako. Samo zajedničkim naporima, zajedno sa našim komšijama možemo našoj djeci i generacijama koje dolaze učini budućnost ljepšom od današnjice. Da poštujemo i čuvamo mir i suživot koji imamo, da čuvamo jedinstvenu sliku međuvjerske tolerancije kojom se naša država može ponositi i da zajednički radimo na čuvanju zajedničke nam domovine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari