Za poslednjih pet godina članovi humanitarne organizacije ‘’Za više solidarnosti i prijateljstva među narodima’’ iz nemačkog grada Minhena, na čelu sa Stojanom Šenkom, čiji je otac iz Bariča kod Golupca, dopremili su 30 šlepera humanitarne pomoći Crvenom krstu opštine Golubac, zdrastvenim, kulturnim, obrazovnim, sportskim i drugim ustanovama, ali i pojedincima. Poslednja pomoć je stigla za Sportski savez Golubac, pravoslavnu crkvu u Bariču i Crveni krst Golubac.

Ukupna vrednost 30 šlepera humanitarne pomoći je oko 150 hiljada evra. Darodavci su nemački građani, od kojih su mnogi vlasnici fabrika i bolnica. Svi oni uvek su pokazivali spremnost da se odazovu pozivima Stojana, ili su sami inicirali akcije. Ipak, glavni pokretači i organizatori bili su Stojan i predsednik ove organizacije Tomas Kring. Stojan je sa svojim ocem Borisavom pre 40 godina otišao u Nemačku, gde je i danas sa svojom porodicom, a nešto više od godinu dana je i uživalac nemačke penzije. Nikad nije zaboravio svoju domovinu, u koju često dolazi,pomažujući joj od srca.

– Jedini motiv mi je da pomognem onima kojima je to potrebno. Naša organizacija broji oko 180 članova i pomaže narodu cele Evrope. Kao Srbin nastojim da prikupim i donesem sve što je ovom kraju,ovim ljudima,ovoj opštini potrebno. Želim da pomognem našem narodu. To je moja dugoročna obaveza, kaže Stojan.

Po njegovim rečima, nemački građani su veoma solidarni,ali opravdano žele da znaju da li njihova pomoć stiže na prave adrese. Do sada je uvek,sve što je tražio,dobijao je na reč,i nikad nije okaljao obraz.

Humanitarna pomoć do sada je stizala do Doma zdravlja u Golupcu,manastira Tumane, pravoslavne crkve u Bariču, osnovnih škola u Braničevu i Bariču, hotela ‘’Golubački grad’’, do dečje ustanove ‘’Lasta’’, Organizacije penzionera, Javnog komunalnog preduzeća ‘’Golubac’’, Mesne zajednice Klenje i raseljenih i izbeglih lica koje borave na ovom području.

Ova pomoć stizala je u medicinskoj i drugoj opremi, lekovima, sanitetskom materijalu, krevetima, kancelarijskom inventaru,opremi za centralno grejanje, posteljini, sredstvima za higijenu…

Za sve što je do sada uradio za žitelje golubačkog kraja Skupština opštine Golubac ga je pre pet godina nagradila Plaketom-najvećim opštinskim priznanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari