Stranka SRCE priprema zakon o otmici beba 1Foto: Pixabay/ThorstenF

Poslanik partije Srbija centar Tijana Perić Diligenski izjavila je danas da ta poslanička grupa priprema normativni tekst predloga zakona na temu otmice beba iz porodilišta.

Jedna od najbolnijih tema u našoj modernoj istoriji je krađa beba. Bilo bi celishodno da parlament razmotri donešenje Zakona o ukradenim bebama, kojim bi krađa dece postala zločin protiv čovečnosti kakav ne zastareva. Krađa dece nije promena porodičnog statusa, već je to monstruozan zločin, rekla je Tijana Perić Diligenski na sednici parlamentarnog Odbora za prava deteta.

Tijana Perić Diligenski je navela da je tokom premijerskog mandata Ane Brnabić donet Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala, odnosno da su ukradena u porodilištima, i da je važio tri meseca, saopštila je ta stranka.

Svrha zakona je bila obeštećenje roditelja koji dokažu da su im deca nestala u porodilištima. Postavila sam poslanička pitanja Ani Brnabić o broju presuda, odnosno rešenja, o isplati 10.000 evra roditeljima ukoliko su uspeli da dokažu da su im deca nestala. Odgovora još uvek nema, izjavila je Tijana Perić Diligenski.

Ana Brnabić je predsednik Odbora za prava deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari