Hrabro, smelo, odvažno i racionalno, baš kao u pesmama Milutina Bojića, izabranici selektora Dušana Ivkovića odigrali su protiv poslednjeg prvaka Starog kontinenta. Prepuni samopouzdanja, košarkaši Srbije su maestralnom igrom savladali selekciju Rusije 79:68 u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Poljskoj. Tako su na brilijantan način Nenad Krstić i saigrači napravili pravo čudo u Katovicama, gradu u kome su plasmanom u polufinale neki novi klinci starim i proverenim penkalom počeli da ispisuju najsvežije strane srpske košarkaške istorije.

 

Srbija – Rusija 79:68

(21:24, 20:4, 13:15, 25:25)

Dvorana: Spodek. Gledalaca: 4.000. Sudije: Arteaga, Hristodulu, Dolinek.

Srbija: Popović, Tepić 2, Teodosić 12, Paunić 3, Bjelica, Marković 3, Tripković 18, Raduljica, Krstić 10, Perović 13, Veličković 13, Mačvan 5.

Rusija: Voroncevič, Kurbanov, Bikov 9, Fridzon 15, Mekarti 7, Sokolov 4, Dmitriev, Vjalcev, Monia 12, Ponkrašov 4, Zozulin 7, Mozgov 10.

 

Pošto su obezbedili mesto među četiri najbolje selekcije na šampionatu, „orlovi“ su automatski dobili vizu za naredno Svetsko prvenstvo u Turskoj, sledeće godine, što je i bio osnovni cilj naše reprezentacije pre polaska u Poljsku. Da li će Slovenija ili Hrvatska biti rival Srbiji u subotnjem polufinalu kontinentalnog prvenstva manje je važno od same činjenice da su „Dudini“ puleni dokazali da zaista mnogo vrede.

Osim nešto nesigurnijeg početka, košarkaši Srbije su u toku čitave utakmice nametnuli Rusiji svoj prepoznatljiv stil igre. Agresivnim pritiskom na liniji dodavanja, naši bekovi su poprilično udaljili protivničke spoljne igrače od koša, tako da je došlo do prekida na vezama između njihovih plejmejkera i centra Timofeja Mozgova. Sa druge strane, u redovima „orlova“ saradnja spoljne i unutrašnje linije je bila odlična. Nenad Krstić (10p) i Kosta Perović (13p) su sjajnom leđnom tehnikom i poluhorogom „punili“ protivnički koš, dok je brzom distribucijom lopte i pravovremenim dodavanjima Miloš Teodosić (12p) u potpunosti razigrao sinoć odličnog Uroša Tripkovića (18p). Serijom od 17-0, Srbija je sa lepom zalihom od trinaest poena otišla na veliki odmor (41:28).

Sve do polovine treće četvrtine i povrede skočnog zgloba Nemanje Bjelice, ruska selekcija je ličila na raštimovan klavir, čije zvuke ni njihov selektor David Plat nije mogao da razume. Kada je u 25. minutu srpska reprezentacija povela sa maksimalnih dvadeset poena razlike (50:30), mnogi su u hali pomislili da je pobednik meča rešen. Ipak, nepotrebnim opuštanjem, pre svega bekova naše ekipe, Rusi su uspeli da smanje prednost. Međutim, vezanim trojkama Novice Veličkovića (13p), koji je sinoć odlično iskoristio brzinu i prodornost u odnosu na čuvare, odnosno Miloša Teodosića, par minuta pre kraja utakmice Srbija je overila trijumf i fenomenalan plasman u polufinale Evropskog prvenstva.

 

Četvrtfinale:

Srbija – Rusija 79:68

Francuska – Španija 66:86

Turska – Grčka (18.15)

Slovenija – Hrvatska (21.00)

Tripković: Možemo do medalje

– Odigrali smo izuzetno, pogotovo u drugoj četvrtini. Nije bilo baš lako, kako je možda delovalo sa strane, ali dobro je pa podižemo formu kako takmičenje odmiče. Pokazali smo da imamo karakter i hrabrost. Primarni cilj smo ostvarili plasmanom na Svetsko prvenstvo, ali se nećemo time zadovoljiti. Siguran sam da možemo do pobedničkog postolja, a nadam se da ćemo pobediti u obe preostale utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari