Doći ćemo ispred Ustavnog suda: Srđan Milivojević najavio podršku aktivistima koji se bore protiv rudnika litijuma 1Foto: Danas/(1)Foto: Fejsbuk/Ne damo Jadar/Printscreen; (2)FoNet/Aleksandar Mijailović

Juče smo svedočili policijskoj brutalnosti i teškom kršenju ljudskih prava i građanskih sloboda od strane režimskog represivnog aparata prema ljudima koji su rešili da brane Ustav ove zemlje, istakao je za Danas narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević povodom jučerašnjih hapšenja aktivista i građana koji se protive iskopavanju litijuma, tokom protesta na pruzi u Loznici.

„Strašno je što posustali režim na građanske aktiviste, na ljude domaćine, na hlebotvorce i pregaoce, šalje teško naoružanu policiju iz drugih gradova u okruženju, jer loznički policijaci znaju da su ovi pogubnim projektima ugrožene i njihove porodice, a pre svega deca“, naveo je Milivojević.

Kako je dodao, predstavnici opozicije su već deo ovih protesta, a bili su i biće na svim okupljanjima građana u prvim redovima borbe za slobodu i očuvanje resursa ove zemlje.

„Naravno da ćemo doći i ispred Ustavnog suda, jer je važno da vidimo o kakvom se tu postupku radi, ko ga je i zbog čega pokrenuo“, rekao je Milivojević.

Svojim prijateljima iz Jadra i svim uhapšenim aktivistima poručio je da „nisu sami, jer ovo je bitka koju Srbija ne sme da izgubi“.

Podsećamo, ekološki aktivisti su uhapšeni juče posle podne, tokom blokade pruge Loznica-Zvornik.

Oni su protestovali zbog najave da će Ustavni sud u četvrtak po inicijativi Rio Tinta ukinuti uredbu Vlade Srbije kojom je ukinut prostorni plan za Jadar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari