Novinar koji "preti ubistvom" Danilu Vučiću: Ko je Srđan Škoro? 1Foto: Miljko Stojanović

Proteklih dana su visoki državni funkcioneri, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, svoje vreme posvetili napadima na novinara Srđana Škora, zbog njegove izjave da Danila Vučića treba poslati u rudnik, koji Vučić toliko hvali, gde bi se tuširao uranijumom, „ako već nije štetan“.

Izjavu Srđana Škora interpretirali su svi – od novinara tabloida, do najviših državnih funkcionera koji su u njegovoj izjavi „prepoznali“ poziv za ubistvo predsednikovog sina. Na stranu što su to učinili glasnogovornici vladajućeg režima, isto je postupilo i tužilaštvo koje je pokrenulo istragu povodom iskonstruisane izjave novinara.

Škoro nije ni prvi ni poslednji koji je ispaštao zbog uzimanja imena nekog od porodice Vučić u usta, ali je u svojoj novinarskoj karijeri i te kako ispaštao zbog iznošenja mišljenja koja se ne sviđaju vladajućoj kasti.

Škoro je svoju novinarsku karijeru započeo još kao gimnazijalac, pre skoro 50 godina, odnosno, 1978. godine, kada su njegovi tekstovi počeli da se objavljuju u „Omladinskim novinama“.

Jedno vreme je proveo radeći na prvom programu Radio Beograda, a već početkom 1991. godine prelazi u Radio Politiku, gde radi i uređuje više emisija nedeljno, u vreme kad je ova stanica bila najslušanija u Beogradu. U „Reviju 92“, nedeljnik kompanije Novosti, dolazi 1995. godine, gde radi kao novinar, urednik i glavni urednik, prenosi portal Istinomer.

U svojoj biografiji navodi da je u Večernjim novostima obavljao odgovorne funkcije urednika nedelje, hronike, šefa dopisne i deska.

Njegova dugogodišnja novinarska karijera krenula je da se gasi 2014. godine, upravo zbog kritike naprednjačke vlasti. Naime, na dan formiranja nove Vlade Srbije, u aprilu 2014, na Jutarnjem programu RTS-a kritički je govorio o sastavu nove izvršne vlasti, na šta je oštro reagovala Srpska napredna stranka. Škoro je uskoro smenjen sa funkcije šefa deska Večernjih novosti.

Nakon toga dobio je ponudu premeštaja u dnevni list Sport, za koji je Škoro tada tvrdio da je pred gašenjem, da se tamo šalju ljudi isključivo po kazni, te da se on nikada u životu nije bavio prećenjem sporta.

U martu 2017. Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu kojom je smenu Škora ocenio kao nezakonitu.

Kada je „Sport“ ugašen, Škora su premestili u list „Zov“, koji je takođe nedugo zatim ugašen. Od 2021. godine se vodi kao nezaposleni novinar na birou.

Politikom kreće da se bavi 2017. godine, nakon predsedničkih izbora. Bio je jedan od osnivača Pokreta slobodnih građana, a ovu stranku je napustio samo par meseci nakon njenog nastanka.

Četiri godine nakon toga, u decembru 2021. godine, najavio je da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima, ali je u martu sledeće godine saopštio da se ipak nije kandidovao, zato što nije skupio dovoljno novca za kampanju.

U decembru 2022. registrovao je Pokret Buna Naroda ili skraćeno POBUNA, zato što, ističe, „veruje da bez istinske pobune ne može doći ni do neophodnih promena u društvu“.

Srđan Škoro rođen je 17. maja 1963. godine u Beogradu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, grupa za istoriju, 1987. godine, a tri godine kasnije je na istom fakultetu i magistrirao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari