Vanredne situacije za njih ne predstavljaju problem, umeju i znaju da pronađu rešenje. I to rade godinama. Gase požare i spasavaju nemoćne i bolesne iz zavejanih naselja. Ovako bi u najkraćem mogli da budu predstavljeni Perica Brložanović, Milan Rašević i Ivan Brložanović, članovi Vatrogasne jedinice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kladovo, nosioci ordena Srebrnog krsta, kojim im je Vatrogasna jedinica Srbije odala priznanje.


– Ponosan sam na sebe, jer je i moj otac bio član DVD-a i ljubav prema ovom poslu gajim još od malena. Iako radim već dugo godina, prvi put sam dobio ovakvo priznanje, koje je potvrda da zaista vredimo – kaže komandir Vatrogasne jedinice Kladovo Perica Brložanović. – Najlepši deo našeg posla je to što smo često u prilici da pomažemo drugima – kaže on.

Perica Brložanović, Milan Rašević i Ivan Brložanović nagrađeni su kao pojedinci, međutim, naglašavaju da su u svakom od ova tri ordena utkana i imena njihovih kolega.

– Mnogo mi znači orden, ali nema većeg priznanja nego kada vas kolege nakon završene intervencije potapšu po ramenu i kažu da ste bili dobri. Vanredna situacija je bila dokaz da nam nedostaje mnogo opreme, jer smo većinu stvari morali da improvizujemo, poput sanki koje smo pravili od svega i svačega – priseća se Milan Rašević, objašnjavajući da je njegov komšija vatrogasac i uzor i „krivac“ što je zavoleo posao vatrogasca.

Profesionalnim vatrogascima u intervencijama se pridružuju i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kladovo. U februaru ove godine članovi DVD-a su učestvovali u akciji spasavanja bolesnog starca u zavejanom zaseoku. Uz pratnju medicinara, probijali su se kroz smetove i do metra visine, stigli do odredišta i bolesnog starca bezbedno dopremili do zdravstvene ustanove. Jedan od njih je Ivan Brložanović kome je takođe pripao orden Srebrni krst.

– Ovaj orden nije uručen samo za intervencije tokom vanrednog stanja, već je kruna svega odrađenog u DVD-u. Ujedno, može biti i dokaz da mali ljudi mogu imati velika dela – ispričao nam je komandir operativne jedinice DVD Kladovo, Ivan Brložanović, dodajući da bez obzira što orden mnogo vredi i znači, posebno značenje ima zadovoljstvo na licu osobe kojoj ste pomogli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari