Treći put zaredom ekspedicija nemačkog nacionalnog tima vraća se sa medaljom sa fudbalskog prvenstva sveta. „Panceri“ su u meču za treće mesto na Mundijalu savladali selekciju Urugvaja sa 3:2 i tako ponovili uspeh od pre četiri godine kada su kao domaćini ostvarili isti uspeh, ali je među njima ostao žal što nisu otišli korak dalje i popravili plasman iz 2002. godine kada su bili vicešampioni.

Selektor Nemačke Joakim Lev, i pored toga što njegova reprezentacija nije stigla do finala, sjajno je vodio tim. Izostanak kapitena i vođe tima Mihaela Balaka uopšte se nije primećivao, jer su ukazanu šansu u potpunosti iskoristili, pre svih, Mesut Ozil i Tomas Miler. Standardno odlični na velikim takmičenjima Miroslav Klose, Bastijan Švajnštajger, Lukas Podolski i Filip Lam imali su apsolutnu podršku u Samiju Kediri i odbrambenom bedemu.

– Postigli smo možda i više nego što smo se nadali. Podatak da smo najefikasnija reprezentacija u Južnoj Africi valjda dosta govori. Jesmo bili razočarani posle poraza od Španije u polufinalu, ali smo na Mundijalu generalno igrali dobro, pa i u drugom poluvremenu protiv Urugvaja. Važno je da se kući ne vraćamo praznih ruku – istakao je Lev.

Nemce je na terenu do medalje, u odsustvu Balaka i Lama, sa kapitenskom trakom na ruci predvodio Bastijan Švajnštajger, koji je napomenuo da nije do kraja ostvario svoj cilj na krajnjem jugu Crnog kontinenta.

– Srećom, pobedili smo u meču za treće mesto, pošto smo razočarani zbog eliminacije u polufinalu. Uspeli smo da preokrenemo rezultat što pokazuje karakter tima. Ponosan sam, iako su nam još suze u očima jer se nismo izborili za mesto u finalu – jasan je Švajnštajger.

Urugvajci su plasmanom među četiri najbolje ekipe na svetu ostvarili najveći uspeh u poslednjih 40 godina. Na istim pozicijama „urusi“ su završavali Mundijal 1970. u Meksiku i šesnaest godina ranije u Švajcarskoj. Ipak, san o trećoj kruni prvaka sveta nije se ostvario. Najbolji igrač i prvi strelac ekipe u Južnoj Africi sa pet pogodaka Dijego Forlan oduševljen je postignutim na šampionatu planete.

– Napravili smo spektakularan rezultat. Da nam je neko pre početka Mundijala ponudio da igramo u polufinalu, svi bismo prihvatili. Želeli smo treće mesto, ali i ovo je pozitivan rezultat. Mnogo sam umoran i sada je vreme za odmor – zaključio je Forlan.

Iako su do borbe za medalje stigli pošto su ih od sigurnog poraza u četvrtfinalu protiv Gane spasili Luis Suarez nesportskim potezom i prečka gola Fernanda Muslere, Urugvajci predstavljaju pravo osveženje na svetskoj sceni i sasvim zasluženo iz Afrike nose epitet najbolje južnoameričke selekcije.

Tabares: Bićemo još bolji

Selektor Urugvaja Oskar Taberes istakao je da je pred njegovom selekcijom svetla budućnost.

– Ne mislim da ću biti previše sujetan ako kažem da ćemo, uz malo poboljšanja, igrati značajnu ulogu na predstojećim velikim međunarodnim takmičenjima. Ravnopravno smo igrali sa svim ekipama, a siguran sam da ćemo biti još bolji – rekao je Tabares.

„Panceri“ najefikasniji

Reprezentacija Nemačke postigla je čak 16 pogodaka u Južnoj Africi što je čini najefikasnijom selekcijom na Mundijalu. Miler je postigao pet, Klose četiri, Podolski dva, a Kakau, Ozil, Fridrih, Jansen i Kedira po jedan. Zanimljivo je da su Nemci samo jedan od ovih golova postigli udarcem van šesnaesterca rivala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari