Sređivanje škola i u rebalansu 1

Novopazarske osnovne i srednje škole u novu školsku godinu ući će doteranije, ali sa starim problemom blokade računa.

Sredstvima lokalne samouprave i inostranih donatora školske zgrade su sanirane po prioritetima. Najobimniji radovi odvijali su se na jednoj od najstarijih gradskih osnovnih škola „Stefan Nemanja“. Škola je dobila potpuno novi krov, uvedeno je novo grejanje i nove instalacije i urađen sanitarni čvor. Ovo gradilište obišao je gradonačelnik Nihat Biševac, koji je obećao da će grad za školstvo uvek izdvajati značajna sredstva. Rekao je da je ove godine u gradskom budžetu predviđeno za osnovne srednje škole 167 miliona dinara, „ali smo predvideli i rebalans kako bi smo dodatna sredstva uložili u školsku infrastrukturu“

– Kada je ova škola u pitanju, zahvalnost dugujemo Kraljevini Norveškoj, koja je u projektu učestvovala sa 350 hiljada evra i Kancelariji za javna ulaganja koja je dala 70 hiljada evra, a mi smo iz gradskog budžeta izdvojili više od 100 hiljada evra. Veliku zahvalnost dugujemo i roditeljima učenika ove škole koji su dali značajan doprinos u realizaciji ovog projekta – naglasio je Biševac. On se osvrnuo na stalno aktuelnu blokadu školskih računa i rekao da „grad ulaže sve svoje resurse kako bi višegodišnji problem sa blokadom računa školama bio rešen“.

Ni ova školska godina za ovdašnje škole neće početi bez blokade računa. „Utešno“ u odnosu na prošlogodišnji početak dug se smanjio za nešto više od 3,5 miliona dinara, ali se poveriocima duguje preko 12,4 miliona. Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), najteža situacija je u OŠ „Selakovac“ čiji je račun u neprekidnoj blokadi od 2013. godine. U minulih godinu dana, škola je uspela da umanji dugovanja za 1,1 miliona, ali duguje još 2,6 miliona dinara. Po visini duga, na drugom mestu je OŠ „Stefan Nemanja“ sa 2,2 miliona, čiji je dug za godinu dana porastao za 1,5 miliona dinara. U nezavidnoj situaciji je OŠ „Jošanica“ sa dugom od 2,1 miliona dinara i ona je u odnosu na početak prošle školske godine uspela da svoj dug smanji za 700 hiljada dinara. Milionski dug je i na računima škola „Bratstvo“ – oko 1,3 miliona, „Desanka Maksimović“ -1,1 miliona i „Rifat Burdžović Tršo“ milion dinara. Manja dugovanja imaju škole „Kalifa bin Zajed al Nahjan“ – više od 750 hiljada, „Rastko Nemanjić“ – 650 hiljada i za 445 hiljada dinara u blokadi je račun škole „Đura Jakšić“. Po podacima NBS finansijskih problema nemaju škole „Dositej Obradović“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Vuk Karadžić“, „Ćamil Sijarić“ i „Meša Selimović“. Od srednjih škola samo je blokiran račun Gimnazije za dug od 72 hiljade dinara. Prošle godine osnovne škole su za svoje potrebe iz gradske kase dobile 75 miliona dinara ili četiri više nego prethodne godine.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari