Srednjoškolac Marko Obradović primljen na devet američkih univerziteta

Ostavite komentar


  1. Bravo! Za vredne i pametne ni nebo nije granica. Za one sa kupljenim diplomama, granica je na Horgošu.

  2. Ovaj tekst je sramota za drzavu Srbiju…Umesto da se ovakvim djacima ponude stipendije, i svi ostali neophodni uslovi za studiranje u Srbiji, oni se pustaju u inostranstvo iz kog se nazalost nikada vratiti nece…Nazalost ovakvi potencijali nisu svakodnevica i prava su retkost.Ali kada vidimo ko vodi ovu drzavu, onda i ne cudi sto ovakvi odlaze….

  3. Bravo za mladog prepametnog čoveka! Zanimljivo mi je objašnjenje Čede Jovanovica kako njegov sin nije primljen, jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Da li ga je bar malo stid?

  4. Meni,koja ti nisam nista-srce puca od srece i ponosa! Kako li je tvojim roditeljima? Ziv bio,legendo…

  5. Srecna sam kad cujem ovakve vesti. Zelim mu da ostane tamo zauvek, ovde nije mesto kvalitetnim ljudima, i da i dalje svetli obraz Srbima jer nismo mi los narod nego drzava…

  6. Mali je išao u International u školu u Beogradu koja košta nekoliko hiljada evra po godini. Znači, mali je već pripremljen za sistem. Ne negiram njegov uspeh, samo kažem da nije genijalac kako ga predstavlja ovaj tekst. Ovo je vrlo uobičajena procedura za bilo koji anglo-saksonski univerzitet. Nisu pomenuli koju je stipendiju dobio. To je već ozbiljnija stvar. Plus, brat mu je već tamo, a to pomaže aplikaciji. Ukoliko mu nije osigurana stipendija, teško da će moći da se školuje tamo. Sem ako roditelji ponovo ne sponzorišu.

  7. I koga to interesuje nikoga I sigurno je dzabe i druga deca u Srbiji da imaju 50 60 hiljada za godinu studirala bi.

  8. I brat uspeo, sada i on. Stvarno neverovatno. Alal vera i kapa do poda. Nadam se samo da ih ova zemlja nece zaboraviti i da ce uspeti da im pruzi sansu da pomognu svom narodu. A ako tako ne bude, zelim im svu srecu i da uz Boziju pomoc postignu sve sto su zamislili.

  9. Ja imam predlog. Kada se pojavi ovako neko talentovano, uspesno dete… Neko ko gaji svoje talente, van svog tog kiča i poremećenih vrednosti… Neko ko iako mlad razmišlja o svojoj budućnosti…
    Zbog nas roditelja mlađe dece, hajde svaki put napravite intervju sa njihovim roditeljima. Da podele svoju tajnu. 🙂 😉

  10. Bravo za Marka.Sa srecom zavrsi studije I da nam se vratis I pomognes svojoj Srbiji.

  11. Čestitke Marku, ali napisati „Na prvoj godini je mladić koji se upisao posle završene Matematičke gimnazije…“ je, u najmanju ruku, nefer. Bez pominjanja imena i izvanrednih dostignuća ovog mladog čoveka. Radi se o Šapčaninu Dušanu Begušu, dvostrukom srebrnom olimpijcu iz fizike i osvajaču zlata i bronze na Evropskoj fizičkoj olimpijadi. Ostalih nagrada ima na desetine… Naša sjajna deca zaslužuju najbolje uslove studiranja koje im nude strani univerziteti. Bravo!

  12. Citam text ..cestitam decku,ali..kako neko rece sto ne napisete o decku koji je posle matematicke upisao e on je za bravo..nije isao u internacionalnu vec nasu najjacu gimnaziju.nema mamu i tatu i brata sa vaterpolo stioendijom,ne umanjujem uspeh ali gde ste da oisete o drugima

  13. Pa svi ti univerziteti su ranga beogradskog ili losiji.Cemu skakati sa konja na magarca i pritome potrositi silne pare

  14. Lepo je kad roditelji imaju gomilu para da školuju decu koja nisu dobila stipendije a primljena su na skupe univerzitete po zapadu.

  15. Bravo Marko ! Id srca ti čestitam i žeim da ostvariš sve svoje snove .

  16. Prvi put sam bila ovako ponosna kada je moj sestrić dobio stipendije nekoliko prestiźnih američkih univerziteta. Danas sam ponosna na ovog mladića kao da je moj i čestitam i njemu i bratu ali i roditeljima koji su ih takve spremili za život. Bravo deco, samo napred!

  17. Sta ce mo to kada u Srbiji moze da kupi diplomu kavu zeli.Verocvatno ce i ostati u Americi.Sta ce ovde da mu plupismeni i nevaspitani kroje buducnost.Gotovi smo nema nam spasa.

  18. Tamo mora da se uči za diplomu, nije kao kod nas, privatno (kojekude i državno). Tamo u frižideru stoji meso, sirevi, voće, sokovi, kolači itd. a kod nas Vučić Aleksandar.

  19. Bravo Marko
    Poruka Dani
    Roditelji ne sponzorisu decu vec im od srca i koliko mogu pomazu.
    Koliko dece ide u internacionalne skole (politicara,naduvanih estradnih umetnika i …..)pa nisu uspeli da se upisu na prave,prestizne Americke koledze .
    Dano vi ste deo zavidne Srbije

  20. Svaka čast momak, ali ovaj ćlanak podseća na paid commercial / show off, sto vrlo verovatno i jeste :). Ako vec spominjemo ko je upisao arhitekturu u U.S, a da nije MIT, Columbia ili Harvard (zasto da ne?), bilo bi fer da napišete i jeda nezavisni clanak o nasim studentima arhitekture koji su uspeli da upisuju jedan ETH, AA ili Städel – to je vec real deal.

  21. ..vladace najgori kao i do sada ..efekti su vidljivi :kic,siromastvo , prostakluk , primitivizam itd ,zbirka je dugacka …

  22. Za Vesnu: Ni govora o zavisti, Good for him! Govorim kao neko ko radi na prestižnom UK univerzitetu. Vrlo malo stvarno talentovane dece iz Srbije ima mogućnost da dođe do poznatih svetskih univerziteta bez dobre mreže poznanstva kojima mogu da prebrode izuzetno komplikovane procedure prijema, koje uz to prilično koštaju. Srpski roditelji koji mogu da omoguće svojoj deci školovanje u Međunarodnoj gimnaziji sigurno nisu sirotinja, a verovatno su na jedan ili drugi način povezani ili sa vladajućom vrhuškom, ili sa platežnim strancima. Tako, tekst je misleading, jer jednu prilično standardnu proceduru predstavlja kao individualni uspeh genijalca.

  23. .uspeh je zavrsiti srpski fakultet sa siromasnim labaratorijama i siromasnim profesorima.u bedi nastaju genijalne ideje.

  24. Marku svaka čast, ovo je svakako neosporan uspeh.
    Ali moramo se složiti da je u internacionalnoj školi stekao bazu za američki univerzitet, što većini naše dece ne može da se obezbedi. Jasno je da nastavak školovanja u Matematičkoj gimnaziji govori o visoko inteligentnom dečku. Ali kritiku upućujem novinarima koji nisu do kraja razjasnili put, prilike, način finansiranja takvog koledža. Jedno je biti primljen, drugo je platiti. Neosporno je da će Marko biti fantastičan student i nadam se i stručan kolega sutra, ali nažalost velika većina naše dece ne može da dobije takvu priliku ni uz stipendije. Tu postoji još jedna prepreka a to je manjak informacija kako i gde pametno konurisati, kad tražiti prilike i stipendije, i sl.

  25. Poruka za Danu. Slazem se apsolutno sa vasa oba komentara a narocito sa drugim. Treba da se uz veliki talent I rad ucenika uklope i neki drugi faktori pa da dodje do uspeha. Moje licno iskustvo od pre mnogo godina: vredna i talentovana matematicarka, sa samohranom majkom spremacicom u iznajmljenom stanu. Nema novca, nema uticajnih prijatelja, nema ni sistema koji bi mi pomogao. I zaposlih se.

  26. Деца мојих пријатеља (београдских ђака) су завршили студије, докторате и пост’ докторске студије на Harvard, Yale, Princeton и Standford универзитетима уз помоћ стипендија. ИБ програм ван УС па и код нас се плаћа и углавном држи због дипломатије и новопечених са парама. Тамо их уче да мисле (знам, мој син је завршио ту гимназију тамо). Школство нам се срозало (био сам професор пре 50+ година у највећој средњој школи у Београду, па поредим) то нам је главни проблем чини ми се, што мање мислиш својом главом и мање знаш – то боље, најгоре што нам се догађа. Свака част момку који је примљен.

  27. Драги Марко, мој верни учениче,
    Свака част на успеху, нисам веровала да неко ко држи пола Београда може да без јавних потезања веза може упасти на Браун. Поготово свака част за велики успех у веслању, цела Савремена је поносна на тебе!

  28. Драги Марко,

    Цела школа је поносна на тебе!
    Жао ми је што ниси стигао да извозаш сва кола из своје гараже. Уживали смо у твојим возачким способностима које си свакодневно демонстрирао на паркингу.
    Недостајаћеш нам!

    Браво још једном!

  29. Bravo!
    Nema sumnje, o Vama i Aleksi i ostalima ce se jos pisati.
    Bravo za urednika i novinare, ovo su vesti.
    Zelim da cujem i pamtim imena ovakvih ljudi.

  30. Bravo ! Idi i ostavi ovde da vladaju oni sa kupljenim diplomama “ cajke“ i ostali bezmozgovici koji vedre,oblače i bogate se u našoj veoma uspešnoj zemlji- rekoše na TVu tako.

  31. BRAVO MARKO I NEKA TI SE ISPUNE SVE ZELJE OVOGA SVIJETA KAO I MOJIM UNUCIMA KOJI SU TAMO

  32. I moje dete je primljeno na pet američkih fakulteta i dobilo od svih najvece stipendije za internacionalne studente, ali ipak neće moći da studira, jer para nema, para nema, nema, nema…. A Marku svakako svu sreću želimo!

  33. Koliko zavidnih ljudi. Zato nam je tako i kako nam je. Nije do vlasti,vec do ljudi. Kvaran smo narod. Zar ne mozete reci- svaka cast.Brabo. Cestitamo. Vec-Ima para,nek pomogne zemlji. Jel njemu neko pomogao osim roditelja svojih? Sve dok zelimo zlo,bice nam ovako.Bravo svima koji su uspeli. I ja bih volela da sam studirala tamo,ali nisam i ne zavidim mu,vec mu zelim svu srecu kao i ostalim nasim studentima.

  34. Прелепо, нема шта! Врхунски успех! Само једно питање – помиње ли негде Бога, да се и њему захвали за све у животу? Не би ваљало да га Он подсећа коме првенствено треба захвалити …

  35. Decko nije ni išao u naše skole, prema tome sa našim skolstvom i Srbijom nema nikakve veze…

  36. Svaka čast! O ovakvim mladim ljudima treba pisati, a ne o krimosima i rijaliti propalicama.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.