Srednjoškolci iz Ekonomske škole u poseti Ekonomskom fakultetu u Subotici 1Ekonomski fakultet u Subotici, foto: Natalija Jakovljević

Dan otvorenih vrata na Ekonomskom fakultetu u Subotici prvi put je ove godine organizovan za maturante Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ iz Subotice. Oko 70-tak učenika se danas upoznalo sa studijskim programom i vannastavnim aktivnostima koje nudi ovaj fakultet.

Prodekan za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Subotici, Aleksandar Čučković, kaže da su učenici došli da se upoznaju sa njihovom obrazovnom ponudom i okruženjem u kojem bi mogli, ako se za to odluče za pola godine, da pokušaju da se upišu i da nastave svoje školovanje u Subotici.

Srednjoškolci iz Ekonomske škole u poseti Ekonomskom fakultetu u Subotici 2
Ekonomski fakultet Subotica, foto: Natalija Jakovljević

„Ono što njih zanima, kakvi su uslovi studentskog života, i mislim da je Subotica tu zaista dobro pozicionirana, bez obzira što nije univerzitetski centar, ima nekoliko fakulteta i zdušno se trudimo da taj studentski život postane što sadržajniji i bolji“, navodi Čučković.

Ekonomski fakultet je od ove godine krenuo sa novim studijskim programima na osnovnim, master i doktorskim studijama, kaže prodekan i dodaje da je jedan program ostao zaseban – poslovna informatika.

„Dok su drugi programi ujedinjeni pod zajedničkim imenom – ekonomija, koji se posle druge godine studija dele u sedam posebnih modula gde studenti, kada se prvo upoznaju sa raznovrsnim predmetima na početku studiranja, onda se opredeljuju mnogo jasnije, odlučnije za profil koji će im biti privlačniji“, ocenjuje Čučković.

On kaže i da su nastavni sadržaji u velikoj meri inovirani, s obzirom na zahteve tržišta rada u dobroj meri, i studijska praksa je postala obavezan element.

„Studenti će tako biti u obavezi da provedu tu između mesec i tri meseca, a fakultet će obezbediti boravak u kompanijama u okruženju, a jedan broj njih će imati stručnu praksu u inostranstvu“, navodi Čučković.

Srednjoškolci iz Ekonomske škole u poseti Ekonomskom fakultetu u Subotici 3
Prof. Aleksandar Čučković, foto: Natalija Jakovljević

Student druge godine Ekonomskog fakulteta, Ognjen Ivanišević, kaže da član je Studentskog parlamenta i da ću srednjoškolcima predstaviti kako izgleda studiranje na ovom fakultetu.

„Mislim da je to dobar izbor za njih, da ostanu ovde i da upišu Ekonomski fakultet. Ima dosta vannastavnih aktivnosti, ali je to sada zbog korone malo uskraćeno“, ocenjuje Ognjen.

Ovaj student napominje da je ovaj fakultet ispunio njegova očekivanja, da su profesori kvalitetni, kao i nastava, te da učenicima maksimalno olakšavaju posao kako bi stekli kvalitetno znanje.

Miloš Ignjatović dolazi iz subotičke Ekonomske srednje škole, rodom je iz Odžaka, a ovde živi u Domu učenika.

„Došao sam ovde da vidim kako to sve izgleda. Imam neke planove i ambicije da upišem neki privatni fakultet, ali sam hteo da vidim kako se to sve na državnom fakultetu odvija“, objašnjava Miloš.

Učenica četvrtog razreda Ekonomske srednje škole Jovana Veljović navodi da je prvenstveno došla da bi videla kakav je studijski program koji ovaj fakultet pruža i koje su vannastavne aktivnosti.

„Prvenstveno sam razmišljala o ekonomiji, kasnije o finansijama, pa sam i iz tog razloga došla da se upoznam sa tim bolje“, poručuje Jovana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari