Srednjoškolci mahom na strani Rusije

Ukrajinsko-ruski sukob učenici doživljavaju navijački

Ostavite komentar


  1. Ovo je jako zabrinjavajuća stvarnost.Naša deca su pod uticajem nasledja devedesetih i onog čuvenog „mi i Rusi braća forever“ i ne mogu ovako očiglednu nepravdu da raspoznaju.Poraz za nas kao narod .Sve sto mogu reći je „Slava Ukrajini“.

  2. Istorija kao predmet bi trebala da bude više usmerena na kreativno prepričavanje nego na činjenično izjašnjavanje, jer pobednici pišu istoriju i ona možda uopšte nije onakv kakvu je mi znamo, ali treba poznavati i čime su se hranili ljudi u istoriji, kako su koristili alate, od čega su ih pravili, kako su životinje izumirale zbog čoveka, i još mnogo drugih tema koje istorija ne obuhvata, ona se samo zasniva na činjenicama, ali to deci ništa ne znači, na kraju krajeva nikom to nije važno sem istoričarima i onima što učestvuju u nagradnim kvizovima, a deci je zanimljiva priča!

  3. Brinu me ovi profesori istorije, ovde reaguju kao političari i ne slažem se s tim. Mislim da bi za pojedine predmete društvenih nauka trebalo uvesti stručno usavršavanje i licenciranje nastavnog osoblja!

  4. Treba zauzeti stranu. Osuditi agresiju Rusije na nezavisnu zemlju Ukrajinu, koja je po svojoj surovosti 10 puta gora i strašnija od agresije na Srbiju, jer je sprovodi jedan diktator bivši KGB špijun, stara škola ruskog komuno imperijalizma.

  5. Istina je da se radi o agresiji, ili preciznije, o napadu Rusije na suverenu državu. Istina je da je to kršenje međunarodnog prava. Ali je takođe istina da se radi o značajnoj strateškoj ugroženosti Rusije, što i ne moram da objašnjavam. Ova strateška ugroženost je od životnog pitanja za Rusiju. Kada je neko doveden do životne ugroženosti, onda se više ne može računati na poštovanje zakona i procedura. Ovo tim pre što je Rusija skretala pažnju na ove probleme i upozoravala, ali je očigledno da zapad nije namerno reagovao na to. Možda je zapadna diplomatija, naročito američka htela da dođe do ovog sukoba koji će da oslabi Rusiju, a da pri tome ne moraju da angažuju svoje vojne snage, a donacijom oružja Ukrajini upotrebe ta oružja u potpunijem ostvarenju svog cilja. Na kraju će predsednik ukrajine biti prinuđen da prihvati zahteve Rusije koji su za Rusiju od vitalnog značaja. Da se to odmah razumelo i prihvatilo, ne bi bilo ovoliko rušenja i ubijanja. Očigledno da je neko ovde pogrešio u proceni, a ta greška ima visoku cenu, kako za Ukrajinu tako i za Rusiju. Za diplomatsku nesposobnost ili koruptivnost bi trebala da postoji i odgovornost. Barem kad bi takvi ponudili svoje ostavke.

  6. Zoran: „Ali je takođe istina da se radi o značajnoj strateškoj ugroženosti Rusije, što i ne moram da objašnjavam“

    Ne slazem se. I morao bi objasniti.

Ostavite komentar


Društvo

Protest protiv Rio Tinta u Valjevu: „Ako odbranimo grad odbranićemo i državu“ 7

Protest protiv Rio Tinta u Valjevu: „Ako odbranimo grad odbranićemo i državu“

"Nema politike, ideologije zaboravite to. Moramo svi zajedno da delujemo, politika je nebinta, važna je samo ideja da odbranimo naš grad. Ako odbranimo grad odbranićemo i državu", poručio je sa skupa okupljenim građanima u Valjevu reditelj Zoran Đorđević koji živi u Brazilu. Na gradskom trgu trgu u tom gradu u toku je protest protiv Rio Tinta i iskopavanja i eksploatacije litijuma u Srbiji, ali i u valjevskom kraju.

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.