Srednjovekovna tvrđava Fetislam budući turistički brend Kladova 1Foto: J. B. K.

Predstavljen prošle godine u februaru projekat “Tajne srednjovekovnih tvrđava” u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, koji kofinansira Evropska unija, ukupne vrednosti 760.462 evra tokom 21 meseca trajanja trebalo je da dostigne cilj – promovisanje i povećanje turističke ponude u sektoru prekograničnog područja.

Ona je pored ostalog podrazumevala  formiranje novog prekograničnog turističkog brenda,  povezivanjem tvrđava Fetislam u Kladovu i Severin u rumunskom gradu Drobeta Turnu Severin.

Održana završna konferencija bila je prilika da se sumiraju  aktivnosti koje su realizovane tokom rekonstrukcije, sanacije i konzervaciji Malog grada u tvrđavi Fetislam  u okviru projekta „Tajne srednjovekovnih tvrđava“ koji su finansirani sa 427.000 evra kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Кonzervatorski nadzor nad radovima u Malom gradu, bio je poveren je Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš.

– Tokom sprovođenja projekta, revitalizovane su kružne kule, bedem sa vojnim putem, barutana, severozapadna kapija sa mostom. Završetkom obimnih radova, srednjovekovno zdanje koje se iznad Dunava izdiže bezmalo 500 godina, postaje turistički brend opštine Кladovo i prekograničog regiona. Vodeći partner na projektu bila je opština Кladovo, dok je rumuski grad Drobeta Turnu Severin bio partner na projektu čiji je opšti cilj promovisanje i povećanje turističke ponude –  istakao je na završnoj konferenciji predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić.

U Kladovu je, takođe u okviru ovog prekograničnog projekta, održan  srednjovekovni festival. Na štandovima su bili izložene rukotvorine majstora koji čuvaju trdaiciju domaće radinosti, a interesantne sadržaje upotpunili folklorni i nastup etno grupe „Grivna“ kladovske Muzičke škole koja niže uspehe na međunarodnim takmičenjima.

Pomenimo takođe da su na Fetislamu u toku konzervatorski radovi u okviru projekta „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“ tokom kojih že biti obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv.Mali grad,  kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari