"Nismo dostavili predlog projekta jer smatramo da nije realno da očekujemo da ćemo dobiti sredstva": Ko će informisati Zaječarce ove godine? 1Foto: M. S. / Danas

Gradsko veće Zaječara usvojilo je Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada za ovu godinu, po kome je od 7,343.500 dinara, najviše dobila medijska kuća Radio televizija Majdanpek (T1) – million za televiziju i million za portal, što je ukupno dva miliona.

Sredstva opredeljena Odlukom o budžetu grada Zaječara za tekuću godinu namenjena za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Zaječara u 2024. godini, u ukupnom iznosu od 7.343.500  dinara raspodeljuju se sledećim podnosiocima predloga projekta.

Tradicionalno, najviše sredstava ove godine dobila je Radio televizija Majdanpek (T1). Od dva miliona, million je dobila televizija, dok je isti iznos dobio i portal – million. Taj iznos su dobili i prošle godine.

Projekti ove medijske kuće zovu se “Sportom do zdravlja” i “Nematerijalna kulturna baština – Zalog za budućnost”.

Milion dinara dobio je Radio Magnum sa projektom “Mladi i tačka”, dok je njihov portal dobio 400.000 dinara sa projektom “Mladi u Zaječaru i zaječarskim selima”.

I oni su dobili isti iznos kao i prošle godine.

Za razliku od prošle godine kada su dobili “samo” 700.000 dinara, Portal Timočka, ove godine dobija 900.000 dinara za projekat “Folklor: Čuvar tradicije u Zaječaru”.

"Nismo dostavili predlog projekta jer smatramo da nije realno da očekujemo da ćemo dobiti sredstva": Ko će informisati Zaječarce ove godine? 2
Foto: M. S / Danas

Medijska kuća Zamedia, ove godine za projekat “Ako mi se dogodi” dobija 743.500 dinara dok je prošle godine njihov projekat podržan sa više od million dinara.

Niška “Zona plus” ove godine dobija 500.000 dinara za projekat “Spomeničko nasleđe Zaječara”, dok su prošle godine dobili 50.000 manje – 450.000 dinara.

Radio Tempo, ove godine za projekat “Prepoznaj, reaguj, spreči: (vršnjačko nasilje u zaječarskim školama)”, dobija 500.000 dinara, dok je prošle godine Tempo radio podržan sa 350.000.

Bel Ami Niš, sa projektom “Susretanja” ove godine je podržan sa 500.000 dinara, dok su prošle godine dobili “samo” 400.000.

AD Timok – Niš sa projektom “Biznis horizonti: Planiranje karijere i razvoj sopstvenog biznisa” podržan je 500.000 dinara, što je isti iznos kao i prošle godine.

Jedini novi korisnik novca iz budžeta Zaječara je TV Trans – Moto Boem, koji posle Knjaževca i Negotina ulazi i na tržište Zaječara. Podržani su sa 300.000 dinara.

Sredstva nismo dobili, ali nismo ni aplicirali

Kao i godinama ranije Glas Zaječara nije aplicirao, kaže vlasnica nezavisnog medija, Glasa Zaječara, Anđela Risantijević.

"Nismo dostavili predlog projekta jer smatramo da nije realno da očekujemo da ćemo dobiti sredstva": Ko će informisati Zaječarce ove godine? 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Nismo dostavili predlog projekta ove godine, jer smatramo da nije realno da očekujemo da ćemo dobiti sredstva. Kao lokalni mediji smo u prethodnih šest godina nebrojeno puta dokazali da nam je u fokusu zajednica, i sa drugim donatorima smo realizovali projekte uspešno usmerene ka lokalnoj zajednici. Naravno da bi nam ta sredstva značila, ali smatramo da su za nas nedostupna i da se ne raspodeljuju na korektan način, i dok bude tako nećemo aplicirati”, poručila je Anđela Risantijević.

Podsećamo, komisiju koja je odlučivala o projektima ove godine, činili su Miodrag Miljković ispred Društva novinara Niša, Violeta Jovanov Peštanac ispred Udreženja elektronskih medija “COMNET”, i Mara Skendžić Reljić kao samostalna prijava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari